DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Ahmet Dekiş
Ahmet Dekiş
Giriş Tarihi : 31-10-2021 18:10

DEĞİŞEN BESLENME KÜLTÜRÜMÜZ VE GIDALARI SAKLMA TEKNİKERİ.

Yaşantımızın nerdeyse tüm alanlarında  olduğu gibi beslenme ve yeme içme alışkanlıklarımızda dejenere oldu.  Hatta son yirmi yılda en çok değişim geçiren alışkanlığımızı beslenme konusunda yaşandık sanırım.

Bu değişim esnasında, gıda çeşitliliğimizin artmasıyla birlikte, kültürümüze yerleşmiş olan birçok yiyeceğimizi ya unuttuk, yada unutmaya yüz tutturduk.

Okullarımızda yerli malı haftası diye bir haftamız vardı ( hâlen kutlanıyor, fakat o da değişime uğradı sanırım) Öyle laf olsun diye değil gerçekten köylerimizde, tarlamızda ve bağımız da yetişen  yerli ve milli ürünlerin tanınması, sahiplenilmesi ve yaşatılması adına kutlanan bir haftaydı.

Her öğrenci evinde ne bulunuyorsa o gün okula onlardan getirirdi.

Üç aşağı beş yukarı birçok öğrencinin getirdiği yiyecekler aynıydı.

Öyle pek fazla çeşitlilik yoktu zaten yerli malı haftası Aralık ayında olduğu için yiyeceklerin bir çoğu   yazdan kışa hazırlanmış kuru yemiş tarzı gıdalardan veya mevsime uygun portakal, mandalina ve muşmula gibi meyvelerden oluşurdu. 

Bunların içerisinde başlıca olanları ve  en unutulmazları;

Ceviz, kuru üzüm,kuru erik, elma kurusu, ayva, pestil ve patlamış mısırdı.

Bu gıdalar kış  boyunca tüketilmek için yaz aylarında  bolca hazırlanmaya başlanır ve güz mevsimine kadar devam ederdi. Günümüzde  eskisi kadar olmasa da bir çok yörenizde  devam etse de, buzdolabı ve derin dondurucu kullanımının yaygınlaşması  saklama ve muhafaza tekniklerini değiştiği için o eski lezzet ve koku yılların ardından kalmış durumda malesef.

Önceleri kışlık gıdalarhazırlaması almasında birçok emek ve işlemden geçirilirdi. Ancak  şimdiki gibi bin bir türlü hile ve koruyucu maddeler ile faydalı gıda zararlı hale getirilmezdi.

Gıdaların kış boyu bozulmaması ve güve ve böceklerin istilasına maruz kalmaması için her bir ürün için farklı bir saklama tekniği tercih edilirdi.

Örneğin; incir kurusu erik kurusu elma kurusu ve benzerleri için koruma tekniği olarak yavşan, sakızlık yaprağı,  yada kekik suyuna batırma işlemi uygulanırdı. Böylece kış boyunca bu gıdalar güvelenmez ve bozulmazdı.

Pestil, üzüm kurusu, kuruyemişler, Kuru sebzeler ve bakliyatlar  için Defne yaprağı ve Kabe otu diye bilinen  hoş kokulu bir bitki kullanılırdı.Yörük bir ailenin çoğu olduğum için köy hayatını ve o zorluklarıyla beraber Anadolu romantizmi doyasıya yaşayan  kuşağın arasında olmakla kendimi hep hissetmişimdir. Çünkü hayatı yaşayarak tecrübe etmek insana ayrı bir değer katıyor.

Çocukluğumuzda hayvan otlatmaya veya okulu giderken rahmetli  ebemiz ( Baba anne) kardeşimle bana o Kuru meyvelerden ( kızılcık, erik, incir)verirdi. Elimiz cebimizden her çıkarttığımızda, keklik ve yavşanın hafif aroması eşliğinde  tarifi imkansız o hoş kokusu önce etrafa yayılır daha sonra ciğerimize dolar ve bedenimizi sarardı.Bilmem şimdilerde bu uygulamaları bilen ve yapanlar var mıdır?

Bilmiyor veya henüz yapmadıysanız hâlâ geç kalmış sayılmazsınız.

Zaten bu yazıyı yazmamda ki amaçlarımdan biriside, meyve ve sebzelerin yeni kurulmuş olması dolayısıyla, bir fikir ve fayda sağlar düşüncesi.

 

Her türlü görüş ve önerilerinizi sahaf1sahaf@gmail.com adresinden iletebilirsiniz.

NELER SÖYLENDİ?
@
Ahmet Dekiş

Ahmet Dekiş

DİĞER YAZILARI BİR AĞAÇ Ölmeden önce neler yapabiliriz! ZEVK, ESTETİK VE ŞEHİRLER. BİR SÜRGÜN KASABASI MEVSİMLER GEÇERKEN SON BAHAR MUCİZE VARLIK BAL ARISI SÖZ YANGINI BENİM ADIM BUĞDAY SEVMELİ İNSAN KARMAŞIK DUYGULARA KARŞI KONTROL SAHİBİ OLMAK. ZAMANIN RESMİ ZEVK VE İNSAN MELEKLER VE İNSAN GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE 'KIRKLAR' SÖZ YANGINI BENİM ADIM ARDIÇ SEVGİ NEDİR? NE HİSSEDER? SÖZ VERMİŞTİK MUTSUZLUK VE MUTLULUK BİLEŞENLERİ BİR SÜRGÜN KASABASI KAHVENİN SERÜVENİ VE TUZLU KAHVENİN SUBLİMİNAL MESAJI. BİR AŞK HİKAYESİ ZAMANIN RESMİ ACELE ETME SABRET GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE “KIRKLAR” KİMDİR BU RAMAZAN? ZEVK, ESTETİK VE ŞEHİRLER. HAYATIN MUTLULUK VEREN KÜÇÜK NOTLARI SEVMEK BAHARIN SESLERİ SENİN HAYATIN SANA ÖZEL VE SENİN HAYATIN BÖYLE GÜZEL. ŞİMDİ NERGİS/ NERGİZ ZAMANI. SENİN HAYATIN FİLM OLABİLİR Mİ? SİZ HİÇ AĞACA BAKIP BALIK GÖRDÜNÜZ MÜ? HATIRALARIMIZ ÖLMEDEN ÖNCE NELER YAPMALIYIZ ? ZAMAN VE ESKİMEK YOLUMUZ VE YOLDAŞLARIMIZ. KEDİNE DOST OL İKİ BİN YİRMİ BİTERKEN..! KULLAN- ATMA MELEKLER VE İNSAN ANLATMAYA GEREK VAR SERÜVEN DİZİ DİZİ HAYATLAR Ö-LÜM ERKEKLER DE AĞLASIN UNUTTUKLARIMIZ Korona ve İnsanlık ŞEHİT VE ANNE BU BAHAR Sevelim ve sevilelim İnsan Huzur İster Fark edemediklerimiz BUGÜN SON GÜNÜMÜZ OLSAYDI Sahip olmak ve mutlu olmak kavramı ZAMAN VE ESKİMEK BENCİL SEVMELER HAYALLER VE DUALAR MUTSUZLUK VE MUTLULUK BİLEŞENLERİ ~SERÜVEN~ YALNIZ ADAM ACELE ETME SABRET SÖZ VERMİŞTİK MEVSİMLER GİBİ YAŞAMAK VE ÖLMEK MEVSİMLER DÖNERKEN DENİZSEN COŞACAKSIN BEYAZ KAN HAYATA DÜŞEN DAMLALAR FARKINDA MIYIZ YOLLAR VE YOLDAŞLAR ESKİDE BIRAKTIKLARIMIZ HATIRA BİZLER ÇOK İYİ İNSANLARIZ ASLINDA PEKİ NEDEN BÖYLEYİZ? HAYALDEN KALBE DÜŞENLER BENİM ADIM BUĞDAY BUGÜN SON GÜNÜMÜZ OLSAYDI YAŞANTIMIZ, RAHATIMIZ VE YOLCULUĞUMUZ. Fark edemediklerimiz Nasıl geçiyor zaman? RAMAZAN ESİNTİLERİ Mutlu olmak veya mutsuz olmak UNUTTUKLARIMIZ MERHABALARIMIZ VE ELVEDALARIMIZ GÜZELE BAKMAK MI? GÜZEL BAKMAK MI? POZİTİF DÜŞÜNCE VE SEVGİ DİLİ Bir Yörük hikayesi YÖRÜKLÜK Sevgi kainatın hamuru YÖRÜKLÜK YÖRÜKLÜK YÖRÜKLÜK KİLİM YÖRÜKLÜK Yörüklük YÖRÜKLÜK
PUAN DURUMU
  • Süper LigOP
  • 1GALATASARAY1131
  • 2FENERBAHÇE1126
  • 3SAMSUNSPOR1225
  • 4İKAS EYÜPSPOR1222
  • 5BEŞİKTAŞ1121
  • 6GÖZTEPE1118
  • 7NET GLOBAL SİVASSPOR1217
  • 8RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ1116
  • 9KASIMPAŞA1214
  • 10TÜMOSAN KONYASPOR1214
  • 11ONVO ANTALYASPOR1214
  • 12ÇAYKUR RİZESPOR1113
  • 13TRABZONSPOR1112
  • 14GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ1112
  • 15BELLONA KAYSERİSPOR1112
  • 16SİPAY BODRUM1211
  • 17CORENDON ALANYASPOR1110
  • 18ATAKAŞ HATAYSPOR116
  • 19ADANA DEMİRSPOR112
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA