DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Ahmet Dekiş
Ahmet Dekiş
Giriş Tarihi : 30-01-2019 14:08

Yörüklük

Kara kış yaklaşırken adım, adım artık kış yağmurları başlamış, dağlara çökmüştür boz duman, yörükleri sarar  bir telaş ve heyecan, birazda tedirginlik. Hayvanları çalılkların bol olduğu kış yurduna götürmeleri gerekirki kışın hayvanlar yiyecek sıntısı çekmesinler. Keçiler gebedir yavrulama zamanı yakın, daha kuzluk yapılacaktır. 
Yörükler bir taraftan kış yurdu arayışı, ağıl işleri ve kışın sert zamanlarında hayvanların ek gıdası yem tedarikini yaparken, bir taraftan da göç yollarını kontrol ederler. Etrafta hayvanların zarar vermeden geçebileceği bağ bahçenin az olduğu göç yollarını tespit etmeleri gerekir. Sadece bunlar değil tabiki! Göç yapılırken bir çok köyün  sınırlarında bulunan meralarından geçmek zorunda olduklarından dolayı  köylerin muhtarlarıyla görüşerek   ayak bastı harcırahlarını ödmeleri gerekiyor.Ayrıca orman dairesine otlak ücretide öderler.
Yani yörüklük mesleğini ve kültürünü yaşatmak öyle sanıldığı kadar kolay değildir.
Aralık sonlarına doğru keçilerin doğumları başlar ve bu sürüde bulunanan gebe hayvan sayısına  göre on şubat'a kadar devam eder. En zor ve bir okadarda heyecanlı zamanlarıdır yörüklerin bu aylar. Doğarken yavrular ikişer, üçer sevinir ve duygulanırlar tıpkı kendi yavruları olmuşçasına...
Ama birde zorluğu vardır bu güzelliklerin, engebeli ve çalılıklı bir arazideyseniz bir yandan 5-6 tane yavruyu üzerinizde taşıyacak bir yandanda doğa ve iklim şartlarıyla mücadele edeceksiniz, bu süreçte yemeyi içmeyi unutacak, keçilerin yavrulaması gecede devam ettiği için uykusuz kalacaksınız. Ah bir de o karlı yağmurlu süreçler yok mu? (yeni  tabirle "survivor"yanından geçemez) 
Her nekadar zor şartlar yörüklerin yaşam kalitesini olumsuz etkilesede, bu onlar için zamanla yaşamın bir parçası haline gelmektedir. Zaten yörükler doğanın, doğa ise yörüklerin bir parçası olduğu için yörükler doğadan kopamazlar. 
Yörük denince dumanın kavis çizerek yükseldiği, kıldan dokuma kara çadırlar gelir hemen insanın aklına. Çünkü; yörüklerin evi seyyar kara çadırlardır ve Ay yıldızlı kan rengi bayraklar dalgalarınır bu çadırların tepesinde, çadırların önünde ise kaynamaktadır içerisinde bulgur lepesi pişen dışı islenlemiş kara bakır tencere sesiz ve sakince, bu yemeğe doyum olmaz asla bir de yanında keçi yoğurdu olunca dağların ağası dünyanın kralı sen olu verirsin bir anda. 
Ne yazıkki yörükleride dejeresyona uğrattı yeni dünya düzeni; bunun bir çok nedeni var aslında yörüklerde istemiyorlardı böyle olsun lakin ne kadar direnebilirlerdi ki bu şartlara? Meraların azalması, hayvancılığın rağbet görmemesi, maliyetlerin artması, çocuklarının eğitim görürken sorunlar yaşaması, sürekli ikamet değiştirmek zorunda kalmaları, Yörük kızlarının ve delikalıkarının evlenememesi Vs. Bu sorunlar artık bir çok Yörük kabilesini son kuşak haline getirdi. 
Eskiden, yörükler aile boyu sürdürürlerdi hayvancılığı dede'den toruna  yörüklük geleneği ile büyür, yaşar ve yaşlanırlardı. Şimdilerde her ne kadar eskisi gibi kalabalık ve Şaşalı olmasalar da, yörükler çekirdek aile olarak Yörük kültürünü her türlü zorluğa rağmen  feleğin inadına sürdürme mücadelesi vermekteler, bin emekle, binbir zorluklalar ve umutlarla. 
Bu haftaki yazımızı bir Yörük dörtlüğü ile noktlayalım.
 
Piynar meşesi yüreğimin köşesi 
Bir yari sevdim çakmak taşı gözleri 
Gece kayar gök yüzünde yıldızlar 
Bilmem hangi Yörük güzeli tuttu dileği 
 
-Devam edecek -
NELER SÖYLENDİ?
@
Ahmet Dekiş

Ahmet Dekiş

DİĞER YAZILARI BİR AĞAÇ Ölmeden önce neler yapabiliriz! ZEVK, ESTETİK VE ŞEHİRLER. BİR SÜRGÜN KASABASI MEVSİMLER GEÇERKEN SON BAHAR MUCİZE VARLIK BAL ARISI SÖZ YANGINI BENİM ADIM BUĞDAY SEVMELİ İNSAN KARMAŞIK DUYGULARA KARŞI KONTROL SAHİBİ OLMAK. ZAMANIN RESMİ ZEVK VE İNSAN MELEKLER VE İNSAN GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE 'KIRKLAR' DEĞİŞEN BESLENME KÜLTÜRÜMÜZ VE GIDALARI SAKLMA TEKNİKERİ. SÖZ YANGINI BENİM ADIM ARDIÇ SEVGİ NEDİR? NE HİSSEDER? SÖZ VERMİŞTİK MUTSUZLUK VE MUTLULUK BİLEŞENLERİ BİR SÜRGÜN KASABASI KAHVENİN SERÜVENİ VE TUZLU KAHVENİN SUBLİMİNAL MESAJI. BİR AŞK HİKAYESİ ZAMANIN RESMİ ACELE ETME SABRET GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE “KIRKLAR” KİMDİR BU RAMAZAN? ZEVK, ESTETİK VE ŞEHİRLER. HAYATIN MUTLULUK VEREN KÜÇÜK NOTLARI SEVMEK BAHARIN SESLERİ SENİN HAYATIN SANA ÖZEL VE SENİN HAYATIN BÖYLE GÜZEL. ŞİMDİ NERGİS/ NERGİZ ZAMANI. SENİN HAYATIN FİLM OLABİLİR Mİ? SİZ HİÇ AĞACA BAKIP BALIK GÖRDÜNÜZ MÜ? HATIRALARIMIZ ÖLMEDEN ÖNCE NELER YAPMALIYIZ ? ZAMAN VE ESKİMEK YOLUMUZ VE YOLDAŞLARIMIZ. KEDİNE DOST OL İKİ BİN YİRMİ BİTERKEN..! KULLAN- ATMA MELEKLER VE İNSAN ANLATMAYA GEREK VAR SERÜVEN DİZİ DİZİ HAYATLAR Ö-LÜM ERKEKLER DE AĞLASIN UNUTTUKLARIMIZ Korona ve İnsanlık ŞEHİT VE ANNE BU BAHAR Sevelim ve sevilelim İnsan Huzur İster Fark edemediklerimiz BUGÜN SON GÜNÜMÜZ OLSAYDI Sahip olmak ve mutlu olmak kavramı ZAMAN VE ESKİMEK BENCİL SEVMELER HAYALLER VE DUALAR MUTSUZLUK VE MUTLULUK BİLEŞENLERİ ~SERÜVEN~ YALNIZ ADAM ACELE ETME SABRET SÖZ VERMİŞTİK MEVSİMLER GİBİ YAŞAMAK VE ÖLMEK MEVSİMLER DÖNERKEN DENİZSEN COŞACAKSIN BEYAZ KAN HAYATA DÜŞEN DAMLALAR FARKINDA MIYIZ YOLLAR VE YOLDAŞLAR ESKİDE BIRAKTIKLARIMIZ HATIRA BİZLER ÇOK İYİ İNSANLARIZ ASLINDA PEKİ NEDEN BÖYLEYİZ? HAYALDEN KALBE DÜŞENLER BENİM ADIM BUĞDAY BUGÜN SON GÜNÜMÜZ OLSAYDI YAŞANTIMIZ, RAHATIMIZ VE YOLCULUĞUMUZ. Fark edemediklerimiz Nasıl geçiyor zaman? RAMAZAN ESİNTİLERİ Mutlu olmak veya mutsuz olmak UNUTTUKLARIMIZ MERHABALARIMIZ VE ELVEDALARIMIZ GÜZELE BAKMAK MI? GÜZEL BAKMAK MI? POZİTİF DÜŞÜNCE VE SEVGİ DİLİ Bir Yörük hikayesi YÖRÜKLÜK Sevgi kainatın hamuru YÖRÜKLÜK YÖRÜKLÜK YÖRÜKLÜK KİLİM YÖRÜKLÜK YÖRÜKLÜK
PUAN DURUMU
  • Süper LigOP
  • 1GALATASARAY1131
  • 2FENERBAHÇE1126
  • 3SAMSUNSPOR1225
  • 4İKAS EYÜPSPOR1222
  • 5BEŞİKTAŞ1121
  • 6GÖZTEPE1118
  • 7NET GLOBAL SİVASSPOR1217
  • 8RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ1116
  • 9KASIMPAŞA1214
  • 10TÜMOSAN KONYASPOR1214
  • 11ONVO ANTALYASPOR1214
  • 12ÇAYKUR RİZESPOR1113
  • 13TRABZONSPOR1112
  • 14GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ1112
  • 15BELLONA KAYSERİSPOR1112
  • 16SİPAY BODRUM1211
  • 17CORENDON ALANYASPOR1110
  • 18ATAKAŞ HATAYSPOR116
  • 19ADANA DEMİRSPOR112
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA