Baharın gelmesiyle birlikte yeni bir heycan sarar herkes gibi yörükleride oğlaklar büyüyüp serpilmeye başlamıştır ve yörüklerin bir taraftan yağmur, çamur, Kar ve fırtına eşliğinde devam eden çileli telaşesi yerini bir parçada olsa daha az yorucu ve sakin geçen günlere bırakır.
Havaların ısınmasıyla birlikte yüksek yaylaların karları eridikçe ve kardelenlerin ardından menekşe ve gelincik çiçekleri açtıkça hayvanların bir gözü yaylalarda olur. Yayla sezonun geldiğini hayvanların sergiledikleri tavırlardan anlarlar yörükler çünkü davarlar ağıla girmekte ve yayıldıkları meralardan geri dönmede isteksiz tavırlar sergilerler bu dönemde.
Bu aylar yörükler açısından yeni bir mesai değişim vaktidir aynı zamanda, sabahları artık daha erken kalkarak süreleri yayıma götürürler ve öğle vakti bir iki saat sürüleri istiharete alılırlar.
Kış boyu sürünün sağlıklı bir şekilde hayatını devam ettirmesi için yem desteği yapan yörükler Mart ayının sonlarına doğru toprağın bereketlenip otlakların yeşermesi ve yumuşak yayılım diye tabir edilen, tepsi, demircik, filis gibi çalılların filizlenmeye başlamasıyla birlikte yem desteğini keserek bu külfetten kurtulmuş olurlar.
Oğlakların otukmasıyla birlikte sütü bol olan keçilerden azar azar süt sağımınada başlayan yörükler, kendi yiyecekleri kadar yoğurt ve peynir yapımını gerçekleştirirller. Tam olarak süt sağımı ve süt ürünleri yapımına ise Mayıs ayının ortalarına doğru ancak başlaya bilmektdirler.
Keçilerden Sağılan sütün bir damlası dahi israf edilmeden tamamı Yörük analarının maharetli ellerinde süt ürününe dönüştürülür.
Bu sütlerden, Yoğurt, Peynir, Tereyağı, Çökelek, Horç (tort)ve Lor elde edilir.
İlk başlarda hayvanların yiyeceği bitki bitki popülasyonu açısından zengin olduğu Mayıs, Haziran aylarında, keçilerin sütü süt bol olmakla birlikte yağ oranı düşük olmaktır
bu aylarda yörükler bolca peynir yaparken, tereyağı ve çökelek yapı için Temmuz ve Ağustos aylarında sağdıkları sütleri kullanırlar çünkü bu aylarda keçilerden sağdıkları süt miktarı azalmakla birlikte daha yağlı olmaktır.
Yörükler elde ettikleri peynirleri genellikle taze olarak satışa sunarken, bir kısmınıda deriye basarak kışın satmak ve kendileri tüketmek üzere obruk veya soğuk hava depolarına koymaktadırlar.
Görüş ve önerilerinizi bize sahaf1sahaf@gmail.com adresinden iletebilirsiniz.