Bazen şaşırdığımız bir olay karşısında Allah korumuş deriz yada kazadan mucize eseri kıl payı kurtulmuş diyerek hayretimizi ve şaşkınlığımızı ifade ederiz. Zira birçok hadise bizim irademizin sınırlarının dışarısında gerçekleşir. Bizim açımızdan imkansız işler ve olaylardır. İşte burada insanın cüzi iradesi karşısında külli irade ortaya çıkıyor.
Mesela bir kazadan kurtulmamız, yağmurun yağması güneşin doğması, tohumun çimlenmesi hep bizim irademizin dışında gerçekleşen olaylardır. İşte burada insana ve diğer varlıklara görevlendirilen melekler sahne alıyorlar...
Yeryüzünde ve gökyüzünde işlerin yaratıcının emrettiği şekilde yapılmasından sorumlu melekler vardır. Bu meleklerin türleri eşyanın, maddenin ve materyalin türleri ve sayısı kadar çoktur. Ayrıca görevleri de bir o kadar çeşitlilik arz etmektedir. Nasıl ki İnsanların yaratıcısına karşı yerine getirmesi gereken görev ve ibadetleri varsa bu meleklerin de ibadetleri yerine getirmiş oldukları vazifeleri onların ibadetleri sayılmaktadır.
Mesela Hazret-i Mikâil as yeryüzü tarlasına ekilen varlıkların görevli müekkel meleklerinin reisi hükmündedir. Müekkel melekler canlıların ve cansızların fıtratına göre işlerini külli iradenin emirlerine göre düzenlerler ve varlıkların ihtiyaçlarını zerrelerine kadar giderirler. Yeryüzünde ve gökyüzünde her nesne üzerinde o nesnenin görevlerini dakik şekilde yapmasında görevli meleklerin ibadetleri bu nesneler üzerindedir. Gözetleyen ve yazan melekler gibi İnsanda görevli melekler birden fazladır. Öyle ki İnsanın her mafsalında görevli melekleri vardır.
Peygamber efendimiz Hz Muhammed sav “Allah (cc) her ana rahmine bir melek vazifelendirir.” ve “İnsana 360 melek nezaret eder ve insanı koruma altına alır.” buyurmuşlardır.
Kur’ân’ı Kerim'de ise birçok ayette meleklere atıfta bulunulmaktadır:
* “İnsanı önünden ve ardından takip eden melekler vardır. Allah’ın emriyle onu korurlar.” Rad suresi; 11.
* “Hiçbir kimse yoktur ki, üzerinde koruyucu bulunmasın.” Tarık Sûresi: 4.
* “Hatırla ki (insanın) hem sağında, hem solunda oturan, onun amellerini tespit etmekte olan iki de (melek) vardır.” Kaf Sûresi: 17.
* “Hâlbuki üzerinizde gözetleyici melekler var. Kiramen Kâtibîn var. Onlar yaptıklarınızı bilirler.” İnfitar Sûresi: 10, 11,12.
* “Yoksa biz onların sırlarını ve fısıltılarını işitmeyiz mi sanıyorlar? Hayır, işitiriz. Hem de yanlarında elçilerimiz vardır, yazarlar.” Zuhruf Sûresi: 80.
Ayetlerden de anlayacağımız üzere insanlar meleklerle iç içedir. Yalnız bizler bunun ve bunun gibi birçok hakikatin farkında olmayız çoğu zaman. Tabiata bir ders ve ibret tablosu olarak baktığımız zaman daha iyi anlayabiliriz ancak bunu...
Melekler yoldaşınız olsun, Esen kalın.
Her türlü görüş ve önerilerinizi sahaf1sahaf@gmail.com adresinden iletebilirsiniz.