Ülkemizde Örgün eğitimle birlikte Yaygın Eğitime de verilen önem halkın bilinçlenmesine, bilgi ve yetenek kazanmalarına, zamanlarını değerlendirmelerine ve meslek edinmelerine katkı sağlıyor. Yaygın Eğitimde sanat ve meslek edindirme kursları ile her yıl 1 milyon insana çeşitli dallarda mesleki eğitim verilmektedir. Bu sistem sadece kursiyerlere bilgi ve yetenek kazandırmakla sınırlı kalmadan aynı zamanda öğretmen ve usta öğreticiler içinde kariyer, kazanç ve bazen de ek iş anlamına gelmektedir.
Günümüzde eğitim sadece öngün eğitimle sınırlı kalmadan özellikle zorunlu öğrenim yaşını tamamlamış bireyler için yüzlerce eğitim seçeneğini bulacağınız sanat ve meslek edindirme kursları bulunmaktadır. Okullarda eğitimciye öğretmen denirken bu tür kurslarda usta öğretici ve uzman şeklinde anılmaktadır. Büyük ölçüde usta öğretici olarak anılır. Okullarda öğretmenler genellikle 4 yıllık fakülte mezunu olabilirken kurslarda böyle bir sınırlama en azından bazı branşlarda lise ve hatta ilköğretim mezunu usta öğretici belgesi olanlarda görev yapabilir. Özellikle Kalaycılık, Dokuma ve benzeri mesleklerde eğitim durumuna değil, yeteneğine bakılmaktadır. İlkokul mezunu arkadaşlar usta öğretici olabilir. Fakat bu her branş için geçerli değildir. Bazı branşlarda yalnızca 4 yıllık fakülte ve ön lisans mezunları aranmaktadır. Onlardan biride Bilgisayar Bakım Onarım branşı olup, Kuaförlük branşında eğitimci olmak isteyenler ise lise mezunları ve usta öğretici belgesi olanlar başvuru yapabilmektedir. Lise, ön lisans ve lisans mezunu ya da bunların dışında herhangi bir mesleğe ait usta öğretici belgesi sahibi olmanız gerekmektedir. Üniversite mezunu olmayanlar Usta öğretici Belgesi sahibi olarak alanı ile ilgili branşlarda eğitimci olabilirler.
Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü, Halk eğitimi merkezlerinde çalışan veya çalışmak isteyen kişilerin mesleki tecrübesine katkı sağlamak amacıyla “Usta Öğretici Oryantasyon Eğitim Programı” hazırlamıştır. Usta Öğretici Oryantasyon Eğitim Programı Halk Eğitimi Merkezlerinde görev yapan ve yapmak isteyen kadrolu öğretmenlere, kadrolu usta öğreticilere, ücretli uzman ve usta öğreticilere (alan lisans mezunu, alan ön lisans mezunu, alan meslek lisesi mezunu, yeterlilik belgesi olan kişiler, unutulmaya yüz tutmuş meslek/ sanatları icra eden kişiler) verilecek olup eğitim 5 gün ve 30 ders saati olarak planlanmıştır.
Birçok bilgiler ışığında belli vasıflara sahip bireyler topluma yapabileceği katkının maalesef ki farkında değil ve işsiz durumda. Umarım bu bilgiler ışığında gençlerimize kazanç kapıları açılır.
Ekmek paylaşıldıkça tatlanır. Herkesin kalbinin ekmeğini yemesi dileğiyle…