RÖPORTAJ
Giriş Tarihi : 01-02-2019 09:18   Güncelleme : 01-02-2019 10:14

Yörüklerde Kış ve Oğlak Doğumu

Kışın hakimiyetini ilan ettiği bu günlerde, toros dağları'nın eteklerinde sesiz sedasız kışı geçiren yörüklerde mesleklerinin en çetin dönmelerini geçiriyorlar.

Yörüklerde Kış ve Oğlak Doğumu

Yaz aylarında Toroslar'ın zirvesinde Serin havanın tadını çıkartan yörükler, bu günlerde toros dağları'nın eteklerinde kış aylarının zorluklarıyla mücadele etmekteler. 

Erdemli yörükleri kış aylarını, küstülü, kösereli, kösbucağı, Çamlı, İlemin, karayakup, Karahıdırlı gibi nispeten ılıman olan yerlerde geçirmekteler. 
 
Bu günlerde ise yörüklerin hayvanlarının doğum zamanı olduğu için günleri yorucu, geceleri uykusuz geçmektir. Yörükler bu zamanları "erezillik" (rezillik) diz boyu diye tabir ederler. 
Her ne kadar yorucu olsada oğlakların sevimliliği "terapi" etkisi yaptığı için bir nebzede olsa yorgunluklarını atmaya yardımcı olmaktadır.
 
Her doğan çocuğa ailelerin isim verdikleri gibi, yörüklerde her doğan yavruya bir isim verirler ve bundan sonraki zamanlarda artık o isimle çağırırlar oğlaklarını. Yani anlayacağınız sürede ki her bireyin bir kimliği vardır. 
 
Şimdi sizlere insanda terapi etkisi yapan oğlakların fotoğraflarıyla baş başa bırakıyoruz. Ama en kısa zamanda bir Yörük ailesine misafir olmanızı tavsiye ederiz.
Fotoğraf ve Haber : Ahmet DEKİŞ
Fotoğrafların izinsiz kullanılması yasaktır. Tüm Hakları Saklıdır.
Mersin Beyaz GündemMersin Beyaz Gündem