EKONOMİ
Giriş Tarihi : 19-02-2019 15:59   Güncelleme : 19-02-2019 16:10

Lojistik Komiteleri ortak çalışma grubu oluşturuyor

MTSO lojistik sektörüKomiteleri bir araya gelerek ortak çalışma grubukurma kararı aldı. Sektör sorunlarının tek elden takip edilmesi adına güç birliği yapmak isteyen sektör temsilcileri, önceliği lojistik merkez kurulumuna verecek.

Lojistik Komiteleri ortak çalışma grubu oluşturuyor

 

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Üyesi İsa Çani başkanlığında MTSO 17 No’lu Yolcu Taşımacılığı, 19 No’lu Yurtiçi Yük ve Eşya Taşımacılığı, 20 No’lu Uluslararası Yük ve Eşya Taşımacılığı ile 41 No’lu Lojistik Hizmetleri Meslek Komitesi Üyeleri ortak toplantı düzenledi. Toplantı sonunda değerlendirme yapan Yönetim Kurulu Üyesi İsa Çani, lojistik sektörünün kent ekonomisi adına önemine dikkat çekerek, “Çok önemli bir sektör olmamıza rağmen sesimizi istediğimiz ölçüde duyurmakta zorlanıyoruz. Bu nedenle Lojistik Çalışma Grubu çatısı altında güç birliğine gitme kararı aldık” dedi. Türkiye genelinde uluslararası alanda faaliyet gösteren lojistik sektör temsilcilerinin yaklaşık yüzde 18’inin Mersin’de yer aldığını bildiren Çani, “Türkiye genelindeki firmaların 2018 yılında ülkeye döviz girdisi 14 milyar dolar civarında. Bu firmaların yüzde 18’inin Mersin’de olduğu göz önünde bulundurulacak olursa ülke ve kent ekonomisine katkımızın 2 milyar doların üzerinde olduğu söylenebilir” dedi. Lojistik sektöründe yalnızca uluslararası taşıma firmalarının yer almadığını, konteyner taşıyıcıları, dökme yük taşıyıcıları, deniz ve demir yolu taşımacılığı, gümrükleme hizmetleri, depolama hizmetleri ve sanayicilerin yer aldığını bildiren Çani, “Kısacası lojistik, Mersin ekonomisine çok geniş yelpazede katkı sağlayan önemli bir sektör. Ama maalesef Mersin kamuoyu hala bu sektörün gücünün farkında değil. Sektör temsilcilerine hala kamyoncu gözüyle bakılıyor ve sorunlarının çözümüne yönelik beklenen adımlar atılmıyor. Biz de bu sorunun çözümü için güç birliğine gitme kararı aldık” ifadelerini kullandı.

 

“Küme mantığı ile çalışmak istiyoruz”

Güç birliğine gidip birlikte hareket ederek yalnızca sorunlar karşısında tek ses çıkarmakla kalmayıp ortak hareketle maliyetlerini aşağı çekebileceklerine de değinen Çani, “Örneğin ortak lastik alımları, sigorta, kasko poliçeleri, yedek parça alımları yaparak en az yüzde 10-15 arası indirim sağlanabileceğidüşüncesindeyim” dedi.

Yaklaşık 2 bin 500 üyeyi temsil eden 4 komite olarak ortak toplantı düzenleyip tüm sorunları masaya yatırdıklarını kaydeden Çani, önce dönemlerde olan Lojistik Platformu benzeribir yapı oluşturma kararı aldıklarını, çalışmaları yürütmek üzere bir iletişim komisyonu oluşturduklarını açıkladı. Bu komisyonun sektörün yol haritasını belirleyip çalışmalarda MTSO Yönetimi ile sektör temsilcileri arasında köprü oluşturacağını anlatan Çani, “Başta Başkanımız Ayhan Kızıltan olmak üzere tüm Yönetim Kurulumuz sektörün öneminin farkında ve her türlü desteği vermeye hazır” diye konuştu.

 

“Önceliğimiz lojistik merkez olacak”

Toplantıda gerek mevcut Nakliyeciler Sitesi’nin durumu ve konumu, gerekse Mersin Limanı’nın alternatifi bulunmaması nedeniyle yaşanan sıkıntıların konuşulduğuna değinen Çani şunları söyledi:

“Bu nedenle önceliğimiz bir türlü yapılamayan Lojistik Merkez Projesi’ni harekete geçirmek olacak. Bunun için güçlü lobi çalışmaları yürütmek istiyoruz. Merkezin kurulması ile birlikte hem sektöre bir düzen gelecek hem bahsettiğim güç birliği daha rahat yakalanacak daha sağlıklı bir şehirleşme gerçekleşecek. Bu nedenle göreve gelecek yerel yöneticilerden ilk beklentimiz yer tahsisi noktasında yardımcı olmasıdır. Böyle bir adım, hem kent trafiğini rahatlatacak hem de kent ekonomisine önemli bir destek sağlayacaktır.”

 

“İstihdama katkımız da büyük”

Sektörün istihdama katkısının da ciddi boyutlarda olduğuna dikkat çeken İsa Çani, 60 – 70 bin çalışanla kent ekonomisine katkı sağladıklarını anlattı. Lojistik Merkez ile birlikte bu rakamın çok daha yukarılara çıkabileceğini anlatan Çani, komiteler olarak konunun üzerine kararlılıkla gideceklerini söyledi.

Mersin limanıyla ilgili yaşanan sıkıntılara da değinen Çani, sözlerini şöyle tamamladı:

“Limanın yoğunluğu nedeniyle işlemler saatlerce sürebiliyor. Aynı zamanda tekel konumu nedeniyle fiyatlarda da ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Yüklerin önemli bir bölümü başka limanlara hatta daha da acısı transit yükler yurtdışı limanlara kaymaya başladı. Mersin’e mutlaka ikinci bir liman yapılması gerektiğine inanıyoruz. Bunun projesi Bakanlıkça hazırlatılmıştı. Bu konu da takipçisi olacağımız konuların arasında yer alıyor.”

Mersin Beyaz GündemMersin Beyaz Gündem