ERDEMLİ
Giriş Tarihi : 05-02-2019 16:36   Güncelleme : 06-02-2019 09:11

SODES Projesinden ortaya harika eserler çıkıyor

Mersin Valiliği SODES biriminin desteği ile ‘’Eğlenerek Öğreniyorum projesinin’’ devamlılığının sağlanması amacı ile Erdemli Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu (ASO) Müdürlüğüne tahsis edilen ‘’Seramik fırını ürün pişirme cihazı’’ usta öğreticilerin elinde kursiyerlerle harika eserlerin ortaya çıkarılmasını sağlıyor.

SODES Projesinden ortaya harika eserler çıkıyor

‘’Toprağın Ateşle Dansı’’ olarak adlandırılan seramik fırını, işin ehli öğretmenler tarafından titizlikle kullanılıyor. Halk arasında çini eseri olarak dile getirilen çalışmalarda el emeği göz nuru ürünlerin son yolculuğu bu fırında tamamlanarak evleri süslemeye hazır hale getiriliyor.

Erdemli İlçe Milli Eğitim Müdür Vekili Behzat Egilmez beraberinde şube müdürü Niyazi Gürgan, HEM Müdürü Ahmet Ateş, müdür Yardımcısı ve Projeyi hazırlayan Ali Cila, El Sanatları Öğretmeni Serpil Algan, Usta öğretici Gülizar Güngör ile birlikte Seramik Fırınının çalışmasının ardından pişirilen ilk eserlerin fırından çıkararak Erdemli’de yine bir ilki gerçekleştirdiler.

Özellikle kurslara katılarak yeni bir meslek dalı öğrenip aile bütçesine katkı sağlayan kadınların bu projede yer almalarını sağlayan başta Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’a, Mersin Valisi Ali İhsan Su’ya, Erdemli Kaymakamı Avni Kula’ya. Erdemli Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Ahmet Ateş’e, il proje koordinatörü Murat Ozan’a teşekkür eden İlçe Milli Eğitim Müdürü Behzat Egilmez şöyle konuştu:

‘’Halk Eğitim Merkezi Müdür Yardımcısı Ali Cila kardeşimizin koordinesinde hazırlanan ‘Eğlenerek öğreniyorum’’ konulu SODES projesinin devamlılığını sağlamak üzere kuruma alınan ‘’Seramik fırını ürün pişirme’’ cihazı bu işe gönül verenler tarafından harika eserlerin ortaya çıkmasını sağlıyor. Bu fırın kendi özelliğinde yani 1,5 metreye, 1,5metre ebadında geniş ve çok amaçlı bir fırın.

Bu fırın sayesinde seramik sanatı kursuna katılan kursiyer sayısında yüzde yüze ulaştı, ilçe dışından da özel siparişler alınmaya başlanıldı. Kursta yaptıkları seramik işlerini satarak üniversitede çocuk okutan evini geçindiren kursiyerlerimiz var. Eskiden başka yerlere seramik pişirmek için ürün götürürken yarısı zarar görüyordu burada hiç kırılan, zarar gören ürün olmaz oldu. Seramik kurslarına katılan kursiyerlerimizin adeta gözlerinin içi gülüyor.’’ Dedi.

El sanatları kursunda el emeği göz nuru ile yapılan eserleri yerinde görmenin mutluluğunu yaşadığını vurgulayan Egilmez, ‘’Kursiyerlerimizin el emekleri eserler seramik fırınında yaklaşık 900 C derece en yüksek ısıyla pişirilip ortaya çıkartılıyor. Her şeyden önemlisi kursumuza büyük ilginin gösterilmesi bizleri ziyadesi ile mutlu ediyor. Kursa katılım sayesinde hanımlarımız yaptıkları eserleri satarak aile bütçelerine katkı sağlıyorlar. Bu kursun açılmasına, seramik fırının hayata geçirilmesini sağlayan herkese teşekkür ediyorum. Kursiyerlerimize de başarılar diliyorum’’ diye konuştu.

Konuşmanın ardından fırına verilen eserler büyük bir dikkatle çıkartıldı. Parçalı Kızkalesi figürlü çalışmalarının Erdemli Kaymakamı Avni Kula’ya hediye edileceği bildirildi.

Mersin Beyaz GündemMersin Beyaz Gündem