MERSİN
Giriş Tarihi : 30-08-2021 08:43   Güncelleme : 30-08-2021 08:43

30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI KUTLU OLSUN

Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk'ün 26 Ağustos 1922 sabahı Kocatepe'den verdiği taarruz emri, genç Türkiye'nin özgürlük öncesi attığı son adımdı…

30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI KUTLU OLSUN

 

Saat 04.30'da Türk topçusunun ateşiyle başlayan Büyük Taarruz, Mehmetçiğin süngü savaşıyla devam etti. Ve 30 Ağustos 1922'de savaş, Türk ordusunun kesin zaferiyle sonuçlandı. Atatürk, Kurtuluş Savaşı ile Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun öyküsünü anlattığı Nutuk'ta Büyük Taarruz'dan ‘muazzam bir eser' diye söz eder..

Ulu Önder 30 Ağustos kutlamalarının ikinci yıl kutlamalarında şu sözleri söylemişti:

“Bilmeyen kalmamıştır ki: Ulusumuz, egemenliğini eline aldığı gün, en karanlık yoksulluğun, en derin uçurumun kıyısında idi. Bütün güçleri yıpranmış, bütün savunma araçları elinden alınmış, kutsal varlıkları saldırıya uğramış, pek acıklı bir durumda idi. Bütün bunları hiçe sayarak varlığını ve bağımsızlığını kurtarmaya karar verdi. Bu kararını başarıya ulaştırabilmek için kendine bir toplu davranış, bir belirli erek seçmesi gerekiyordu. Ulusun bütün varlığı ile, bütün inancıyla, canını dişine takarak o yolda birlikte yürümesi ve er geç başarıya ulaşması gerekti. İşte baylar o erek bu yerdi, burasıydı. Umulan ve istenen başarı, işte burada kazanılan zaferdi.

30 Ağustos Zafer Bayramı, tarihimizin en gurur verici zaferidir. Vatan toprakları işgal edilerek yok edilmek istenen, kendi yurdunda esir edilen milletimizin, Atatürk’ün önderliğinde yeniden dirilişi, yeniden şahlanışıdır. Büyük Önder Atatürk’ ün başkomutanlığında kazanılan bu zaferle ülkemiz, düşmanlardan temizlenmiş ve daha sonra genç cumhuriyetin kuruluşu ile birlikte medeniyet yolunda yeni zaferlere doğru yol alınmıştır.

Bu zaferle; Emperyalist ülkelerin donattığı, emperyalizmin yönlendirdiği Yunan ordusu ezilmişti. Türkiye’ de bayram sevinci yaşanırken, bütün mazlum uluslarda, sömürgelerde ve İslam ülkelerinde de Emperyalizme karşı kazanılan Türk zaferi kutlanıyordu. O dönemde Gandhi çarpıcı bir demeç verdi:

“Haydi beni bir daha tutuklayın İngilizler! Ama tutuklamak ve öldürmekle iş bitmiyor. İşte, öldü sanılan Türkler, cenaze törenleri için hazırlanan tabutlarını katillerinin başlarına geçirdiler.”

Yine Mehmet Ali Cinnah’da Londra’ da bir basın toplantısı yaparak şunları söyledi: “ İngiliz hükümeti barış için Mustafa Kemal Paşa’ya yardımcı olabilirdi. Ama olmadı. Tersine savaşı körükledi. Biz Hint Müslümanları, o kazansın diye durmadan dua ettik. Şimdi de kazandığı için Allah’a hamdediyoruz. Kazanan yalnız Mustafa Kemal Paşa değildir, bütün esirler dünyasının zaferidir bu. Zindabat Mustafa Kemal!

Gençler! Geleceğe güvenimizi güçlendiren ve sürdüren sizsiniz Siz, almakta olduğunuz eğitimle, bilgi ile, insanlıkta üstünlüğün, yurt sevgisinin, düşünce özgürlüğünün en değerli örneği olacaksınız Ey yükselen yeni kuşak! Cumhuriyeti biz kurduk, O'nu yükseltecek ve yaşatacak sizlersiniz (Mustafa Kemal Atatürk.

Ay yıldızlı bayrağımızı özgürce dalgalandıran, bu bayrağın altında özgürce yaşamamıza sebep olan başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehitlerimizden Allah razı olsun, mekanları cennet, ruhları şâd olsun. Zafer Bayramımız kutlu olsun.

Türk milleti için en önemli günlerden biri olan 30 Ağustos Zafer Bayramınızı kutlarım..

Süleyman TaşSüleyman Taş