MERSİN
Giriş Tarihi : 16-08-2021 07:14   Güncelleme : 16-08-2021 12:08

SALATALIK NEDEN ZAM ŞAMPİYONU ?

TÜİK’in Temmuz ayında fiyatı en çok artan sebze olarak açıkladığı salatalık (hıyar) neden son günlerde fiyat rekoru kırıyor, merak edilen konu oldu.

SALATALIK NEDEN ZAM ŞAMPİYONU ?

Halkımız,”Bayram değil seyran değil” neden salatalık alıyor ve fiyatını artırıyor,sorusuna yanıt arayacağız bugün. Konuyu, salatalık üretimini geçmiş yıllarda yapmış ve şimdi de yapan çiftçilere sordum.

                  İ    C

Geçmiş yıllarda salatalık fiyatları 10 ile 25 kuruş aralığında olduğu için o yıllarda salatalık üretimi yapanlar BORÇLU kalmışlar. Bir üründen zarar eden çiftçi, aynı ürünü bir kez daha dikmez ya da ekmez. Ki salatalık üreticileri de öyle yapmışlar. Çok sayıda üretici serasına başka ürün dikimi yapmış.

                İ    C

Üretim alanları daralınca pazara sunulan ürün tonajında düşüş yaşanır. Pazarda az bulunan ürünün fiyatı mutlaka artar. Bu geçmişte soğan,patates ve patlıcan da yaşandı. Bu ürünlerin pazara az sunulması, seçim öncesi hükümete zor anlar yaşatmış ve seçimde oy almak için İstanbul ve Ankara’da TANZİM SATIŞ YERLERİNİ AÇTIRMIŞTI HÜKÜMETE.

                  İ    C

Bu pazarın altın kuralıdır. Pazara sunulan ürün az olursa fiyatı ARTAR, çok olursa fiyatı DÜŞER. Üretimi az olduğu için salatalık fiyatları “uçuyor”. Geçmiş yıllarda salatalıktan zarar ettiği için domatese yönelen çiftçilerden bazıları “niçin salatalık dikimi yapmadım ki” diye dizini dövüyor.

                 İ     C

Salatalık için halkımız fiyatı ne olursa olsun pahalı demiyor. Çünkü mutfağımızın olmazsa olmazları domates ve salatalıktır. Yüzde doksanı su olan salatalıkların fiyatı öyle ilginç artıyor ki şaşırmamak elde değil. Hal Müdürlüğü, 3. 5 lira açıkladığı gün 4 liraya, 4.5 liraya satılıyor salatalık.

                   İ   C

Salatalıktan para kazanan çiftçiler öğle sıcağında 40-50 derece sıcakta bile serada çalışıyorlar Salatalık gün aşırı ya da günlük toplandığı için birim alandan domates ve bibere oranla çok fazla tonaj çıkıyor.

                      İ    C

Birim alandan verimin çok çıkması,fiyatının yüksek olmasıyla birleşince, üreticisinin cebi parayla doluyor. Parayı gören çiftçinin öğle sıcağında bile serada çalışması işte bu yönden ilginç değil.

SALATALIK; DİKİM ALANI DARALDIĞI İÇİN FİYATI YÜKSEK SEYRDEN BİR SEBZEMİZ. BAKALIM, AĞUSTOS AYI ZAM ŞAMPİYONU OLMAYI DA BAŞARACAK MI BU YEŞİL HIYAR, BEKLEYİP GÖRECEĞİZ.

Süleyman TaşSüleyman Taş