MERSİN
Giriş Tarihi : 02-06-2021 09:47   Güncelleme : 02-06-2021 09:47

LGS YAKLAŞIRKEN

6 Haziran Pazar günü ülkemizde bir milyona yakın 8. sınıf öğrencisi LGS’ ye girecek. Çocuklarımıza bu süreçte nasıl davranmalıyız ? Sınavdan önce motivasyon çok önemli unsur.

LGS YAKLAŞIRKEN

 

Çocukların kendilerine özgüveni şart .Biz büyükler yaparsın yapamazsan da  kazandığın okul sürecinde başarılı olacağına inanıyorum’ şeklinde konuşarak iletişim kurabiliriz. Başka arkadaşları ile karşılaştırma yapmak onlara ters tepki yaratır. Çocuklarımızla iletişim kurabilmek konuşabilmek. Rekabet bizi beslemiyor bilakis bize zarar veriyor. Biz çocuklar kapital ve kapitalist çarkın dişlileri değiliz. Rekabet ile karşılaştırma bizi motive edip bizi kendi tabirinizle gaza getireceğinizi düşünüyorsunuz ancak tuttuğunuz yanlış yol bizi doğru adrese götürmüyor. Rekabet ve karşılaştırma sırtımızda hem bir yük hem de arkadaşlarımızı kıskanmamıza neden olur. Başarı ve iyilik paylaştıkça çoğalır ve bundan herkes kazançlı çıkar.

İnsan, yaşadıklarının toplamıdır. Biz çocuklar da yaşadıklarımız sonucu zamanla şekil alıp kişilik oluşum kalıbına giriyoruz. Yaşadıklarımıza zemin sağlayan da yaşadığımız aile, okul, toplum. Bize siz şekillendiriyorunuz. LGS adına emir cümleleriyle bize çevrim içi hızında bir şekil vermeniz hem sizi yıpratır hem bizi. Doğru bir iletişim dili boyacı küpü hızında kalıba bizi sokmanız değil. Didaktik hayatın kalemini elinize alıp emir cümleleri üzerinden nasihat vererek istediğiniz gibi bir insan olmak en çok başvurduğunuz yöntem. Nasihat makinesi olmaktan vazgeçip bizi masajlarınızla boğmayın. Elimizde olmadan size rağmen istemediğiniz davranışları yaptığımızı düşünüyor olabilirsiniz ancak öyle değil. Empati kurup bu tuzaktan kurtulmamıza yardımcı olun.

Her emir bizi yanlışımızda direnmeye de neden olabilir. Bunu siz fark etmiyorsanız bu sizin sorununuz. Bize zarar veriyor. Bize rağmen bize zarar vermeyi görün. Gülümseyip didaktik cümlelerden vazgeçip el ele birlikte kurduğumuz cümlelerle yol alalım.

Başarılı bir çocuk olmamız adına kendiniz için bizi seviyorsunuz. Bizi kendimiz için sevdiğinizde daha doğru bir insan yetiştirdiğinizin farkında olun. Kendiniz gibi olmamamıza rağmen bizi sevdiğinizde bizden beklediğiniz başarı artar. Yaklaşık dokuz aydır sürekli ders, soru, konu, sınav, okul, sonuç gibi hayata dair nefesin olmadığı konular konuşuyoruz. Boğulduk. Biz ebeveynlerimizle saydığımız ve bize hayatı daraltan konuları değil hayatın nefes alıp verdiği bizi ferahlatan konular konuşmak, sohbetler etmek istiyoruz. Bize geçirdiğimiz çocukluğumuza dair güzel anılarımızdan bahsedin. Birlikte kahkaha atalım. Dönem başından önce başladığımız bir çalışmanın sonuna geldik. Bu saatten sonra keşke sopasıyla birbirimizi adam etmek, hırpalamak, üzmek yerine iyi ki ile bundan sonra doğru yolda ilerlemeyi konuşalım. Her öğrenci çalışacağına çalıştı. Yapacağını yaptı. Bundan sonra rahvan atları çatlatacak bir çalışma yarar değil zarar getirir. Sakinleşelim, çocuklarımızı  sakinleştirin, dinlendirin,  normal hayata adepte olmasını  sağlayın. Aslında üç aşağı beş yukarı hepimiz yaptıklarımızın karşılığı, hangi okulu kazanacağımızı da tahmin edebiliriz. Sınava 4 gün  kala bilgi merkezli çocukları  boğmak yerine doğru zaman yönetimi merkezli bir program yapmak bizi hatalarımızdan arındırır. Uyku, yemek, yürüyüş, iletişim, duygu yönetimi gibi konularda tecrübenizle bize yardımcı olmanız bize istediğimiz okulun kapısını açmada anahtardır. Çocuklarımız bizlerin geleceği.6 Haziran  Pazar günü LGS girecek çocuklarımıza başarılar diliyorum. Yolları açık olsun.

Süleyman TaşSüleyman Taş