MERSİN
Giriş Tarihi : 21-04-2021 12:02   Güncelleme : 21-04-2021 12:02

COVID-19’DAN ÖLENLERİN ARDINDAN

Salgının başladığı günden beri milyonlarca insanımızın Covid-19 hastası olarak adları resmi kayıtlara geçti.

COVID-19’DAN ÖLENLERİN ARDINDAN

 

 

Dileğim,hiç birinizin Covid-19'a yakalanmamış olmasıdır ama sayısı milyonları bulan kişi yeryüzünde salgına yakalandı ne yazık ki. Bu yazıyı okuyanlardan Covid-19’dan yakasını “ucuz kurtaran” birisiniz belki.

               İ   C

Belki de, Covid-19’u ilaçlarla evde atlatan birisiniz. Belki de, hastanede hafif atlatanlardansınız. Belki de, yoğun bakımdan sağ çıkanlardansınız. Belki de, kötüden bir önceki basamak olan entübeden bir kaç günle kurtulanlardansınız.

                İ   C

Covid-19’u, en ağır şekilde yaşadığı için yaşamı bir entübe makinasında ya da yoğun bakım ünitesinde sona erenlerin bu yazımı okuyamayacağı için "belkide onlardan birisiniz" demiyorum.

                 İ   C

Her hastalık kötüdür ama bu Covid-19 hepsini solladı. Ülkemizde olsun,dünyada olsun milyonlarca kişinin yakasını kaptırdığı salgından çok sayıda tanıdığımızı, akrabamızı,yakınımızı,iş arkadaşımızı,patronumuzu, işçimizi,mahalle komşumuzu,eşimizi,annemizi, babamızı, ocuğumuzu kaybettik.

               İ    C

Öyle feci bir durum ki aniden Covid-19, vücudunuza giriyor bir kaç gün içinde ya öldürüyor ya da elinden kurtuluyor insan. Kurtulmayı başaranların da gelecekte, çeşitli organları üzerinde olumsuz etkilerinin görüleceğini söylüyor bilim insanları. Yani, şimdi kurtulanlardan bazılarının organları üzerindeki etkisi tedavi gerektirecekmiş.

             İ    C

Çevrmde teyzemin oğlu,dayımın oğlu başta olmak üzere yakınlarını kaybetmiş biri olarak Covid-19’dan doğrudan canı yananlardan biriyim. İşte bu nedenle,salgının gücünü, insanların üzerindeki etkisini daya yakından biliyorum.

              İ    C

Covid-19 ölümü,diğer ölümlerden çok farklı.Kısa süre içinde hem bulaşıyor hem de öldürdüğü için ölenlerin çoğu, hastaneye “tedavi olur çıkarım” düşüncesiyle yatan ama tabutu çıkanlardan oluşuyor.

              İ    C

Ölenlerin yakınları bu yaşadığı ansızın gelen ölümün psikolojik etkilerini kanımca uzun süre yaşayacaklar.Covid-19’dan ölenlerin annesi,babası,kardeşleri,eşi ve çocuklarının yaşadığı ani ölüm şokunun beyinlerindeki etkisi ağır oluyor. Bu acıyı ancak yaşayanlar bilir.

                İ    C

Bir başka anlatımla “Hiç hesapta yokken” ölmenin geride kalan yakınlarının üzerindeki etkisi öyle burada "sözcüklerle" anlatılacak gibi değil.

                  İ    C

En başta, tek oğlunu kaybeden teyzemin yaşadığı acıyı, üzüntüyü,gördükçe Covid-19’dan evladı ölen bir annenin yaşadığı acının,üzüntünün derinliğini daha iyi anlıyorum.

                   İ   C

Allah bu acıyı kşimseye yaşatmasın. Covid-19'dan ölenlere Allah'tan rahmet dileriz. Yaşayanlara da sabır versin diyelim ve yazıyı sonlayalım.

Süleyman TaşSüleyman Taş