MERSİN
Giriş Tarihi : 07-04-2021 07:27   Güncelleme : 07-04-2021 07:27

GIDAYA ZAM KAPIDA

Bir Türkiye klasiğidir, Ramazan ayı öncesi gıda ürünlerine ZAM yapılması.TV haberlerinde, yapılan zamlar ve fiyat artışları günlerce gösterilir.

GIDAYA ZAM KAPIDA

Dünyanın başka bir ülkesinde böyle özel günler öncesi, durduk yerde ZAM yapılmaz ama bizim ülkemizde Osmanlı’dan beri bu ticari bir ritüel olarak uygulanır. Oruçlu insanların iftar ve sahurda yiyecekleri gıda ürünlerinin fiyatında göreceli fiyat artışları oluyor ve bu kuşkusuz cepleri doğrudan etkiliyor. Bu yıl da etkileyecek mutlaka.

            İ    C

Covid-19 nedeniyle geçtiğimiz yıl belediyeler ancak evlere iftar yemekleri servis ettiler.Geleneksel iftar çadırları kurulmadı. Dar gelirli ve yoksulların mutfağına büyük destek olan bu yemek dağıtımı bütçelerini rahatlatıyor. Umarım,metropollerde bu yıl da uygulama sürer Ve dar gelirlilerin midesi sıcak yemek görür.

                İ    C

Gıdaya zaten yıl içinde düzenli fiyat artışları yapıldı. Soğan,patates gibi az sayıda gıda dışında tüm besinlerimizin fiyatlandığını biliyoruz. Bu artış önümüzdeki günlerde devam edecek. Ramazan’ın bereketi gıda satıcılarına, sevabı ise oruç tutanlara oluyor.

                  İ     C

Gıda fiyatlarında yaşanan artışlar en çok da satın alma gücü düşen dar gelirlileri etkiliyor. Reel gelirleri azaldığı için gıda ürünlerinin fiyatı artmasa bile satın almakta zorlandıkları için doğal olarak artan fiyatlardan sonra sızlanmaya başlıyorlar.

                  İ    C

Eğer ki, insanların reel gelirleri de tüketimlerine yapılanzam oranında artış yapmış olsa, kimse  fiyat artışından “yakınmaz”. Ne yazık ki geliri iyice azalan insanlar, birazcık fiyat artışından bile çok etkileniyorlar.

                   İ    C

Pandemi nedeniyle gıdada fiyat artışları dünyanın pek çok ülkesinde  yaşanıyor. ABD, Çin ve Hindistan gibi kalabalık ülkeler bu dönemi sancısız atlatmak için gıda üretimine yönelince, kimyasal gübre,naylon,fide ve tohum fiyatlarında dünya genelinde fiyat artışları oluyor. Bu durum en çok da bizim gibi ara ürünleri ve gıdayı dışarıdan satın alan ülke insanlarının bütçelerini olumsuz etkiliyor.

                     İ    C

Gıda fiyatları artarken, gıda ürünlerinin üretiminin maliyeti de artınca dayanılmaz oluyor.Ne yazık ki gıda fiyatları cebimizi yakmaya devam edecek.

Süleyman TaşSüleyman Taş