MERSİN
Giriş Tarihi : 29-03-2021 08:24   Güncelleme : 29-03-2021 08:24

4 LİRAYA PORTAKAL ALDILAR 2,5 LİRAYA SATIYORLAR

Ekonomi biliminin kuralları acımasızdır.Para kazandırırken de kurallar işler, zarar ederken de. Finike’de tüccarlar 4 liradan dalında portakal satın aldılar kasım ve aralık aylarında.

4 LİRAYA PORTAKAL ALDILAR 2,5 LİRAYA SATIYORLAR

İşçilik ve depolama giderlerini eklediler. 5 liraya yakın maliyeti oldu bu stoklanan portakalın. Şimdi, markette stoklardan çıkarılan bu portakalın fiyatı 5-6 liraya satılıyor. Soğuk hava depolarından 2.5 ile 3 lira arasında çıkışı yapıldığı dikkate alındığında, tüccar zarar ediyor. Böyle bir piyasa yok ama 4 liradan bile depodan çıkış yapmış olsa tüccar yine zarar eder.

                  İ    C

Portakal sezon başında ağaçta 3-4 liradan alıcı buldu. Pazar ve marketlerde, kalitesine göre 12 liraya kadar fiyatlandırıldı.

                 İ    C

TV haberlerinde metropollerdeki tüketicilerin; “portakal bile 8-10 lira” diyerek tepki göstermesini dikkate alan Tarım Bakanlığı, “ihracat için yüzde yüzlük zirai ilaç raporu” alınmasını zorunlu kıldı ve ihracatı durdu portakalın.

              İ     C

İhracatı duran portakalın iç pazarda fiyatı düşüşe geçti. Washington portakal dalında 3-4 liradan alınmıştı ama şimdi soğuk hava depolarından bu fiyata ancak satılıyor. Zararı büyük portakal stokçusunun.

             İ     C

Bugünlerde yafa portakal pazara çıkınca Washington portakala ilgi azalmadı. Çünkü,her ikisinin de müşterisi var. Daha ucuza satıldığı için yafa portakalı dar gelirliler, tatlı ve bol sulu olan Washington portakalı ise ekonomik olarak daha iyi durumda olanlar satın alıyor.

               İ    C

Benzer durum limon depolayan tüccar ve üreticilerin de başına geleceğe benziyor.Sezon başında dalında 3.20 kuruştan, 3 liradan ağaçta limon satın alan tüccarlar oldu.Iskartası,İşçilik ücreti, Ambalaj giderleri, Depolama ve elektrik faturası gibi girdilerle limonun kilosu en az 4.25 kuruşa çıktı. Buna çürüme oranını da eklediğimizde 4.5 lira olur.

                   İ    C

Ağaçta 3 liradan alınan ve soğuk hava deposunda bekletilen limonun kilosunu 4.5 liradan düşük satan zarar eder. Yaptığı ticaretten para kazanmak isteyen tüccarın, en az 5 liradan toptan satış yapması gerekir ki, zarar etmesin.Portakal ve limon depolayanların işi gerçekten zor.

                  İ    C

SONUÇ;DALINDA 3 LİRADAN LİMONUNU SATANLAR KAZANÇLI OLDU.

Süleyman TaşSüleyman Taş