MERSİN
Giriş Tarihi : 16-03-2021 11:59   Güncelleme : 16-03-2021 11:59

SORKUN BARAJI YETER BİZE

Bu yaz ve sonraki yıllarda KURAKLIKTAN özellikle tarımcılar etkilenecek. Ege Bölgesi’ndeki baraj, göl ve göletlerin suyu azaldığı için işletmeci şirketler, çiftçilere şu uyarıyı yapmaya başladılar: “Baraj, göl ve gölet suyuna güvenerek ekim, dikim yapmayın.

SORKUN BARAJI YETER BİZE

 

 

Suyunuz bittiği anda bitkileriniz kuruyabilir. En azından ekim ve dikim alanını azalttın.” Bu ciddi bir uyarıdır! Dikkate alınmalıdır.

               İ    C

Kış aylarında yeterli yağışın olmadığı, olası ilkbahar yağışlarının kış aylarının eksiğini gideremeyeceği kesin. Erdemli’nin sulama suyunu karşılaması planlanan Sorkun Barajı’nın uzun yıllardır bitirilemediği de kesin. Tarımsal sulama suyunun yetersizliği, üretimi tam olarak etkileyeceğinden gıdaya erişimin daha da pahalanacağı da kesin.

               İ     C

Uzun süredir parasızlık nedeniyle inşaatı bitirilemeyen Sorkun Barajı’nın en kısa sürede su biriktirmeye başlaması gerekiyor. Su biriktirmesi için barajın inşaatının bitirilmesi zorunlu. Yeterli paranın, inşaatın yapımını yüklenen firmaya zamanında ödenmesi ve firmanın işi hızlandırması bölgemiz çiftçileri için hayati önem taşıyor.

            İ     C

Üretim için su gereklidir. Sulama suyunun en az kayıpla tarla ve bahçelere ulaştırılması için suyun boruya alınması, buharlaşmasının böylece önlenmesi, çapayla sulama işinin yasaklanması,damla sulama sisteminin tüm tarımsal üretimde zorunlu olması aciliyet oldu.

Alata Dersi’nden ve yeraltı sondaj sularıyla yaptığımız bahçe sulamasında, su yetersizliği nedeniyle bu yaz ayların sıkıntı yaşayacağımız kesin. Haftada bir kez sulanan damla sulamada süre 10-15 güne çıkarılırsa şaşırmayın. Çünkü yeraltı kaynak suyumuz da azalıyor.

                  İ     C

Çiftçilerin kişisel sondaj kuyularından sulama yapması bir çözüm gibi geliyor ama bu oldukça masraflı bir uygulama olacaktır. Sondajın metresini 100 lira civarında açıyorlar. Suyu çıkaracak elektrik motorunun maliyeti ise derinliğe oranla artıyor.

                 İ     C

Kişisel sondaj kuyusu açılması uzun vadede sorunu çözmez. Yeraltı suyu azaldıkça sistem çalışmayacaktır. Erdemli’de sulama suyu sorunu ancak barajın biriktireceği suyun borularla bahçelere

ulaştırılmasıyla sağlanır. Barajın gelecek yaz aylarında sulama suyuna yetişmesi gerekir ki,

ağaçlarımız susuzluktan öyle çok etkilenmesin.

Mersin milletvekilimiz, Hazine ve Maliye Bakanımız Lütfi Elvan’ın barajın bitirilmesi için desteğinin

gerektiği kanısındayım. YA SİZ?

Süleyman TaşSüleyman Taş