MERSİN
Giriş Tarihi : 14-02-2021 18:31   Güncelleme : 14-02-2021 18:31

Mersinli sanayiciler 'Model Fabrika'yı inceledi

Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi (MTOSB) sanayicileri, Model Fabrika ve İnovasyon Merkezini ziyaret ederek işleyiş hakkında bilgi aldılar.

Mersinli sanayiciler 'Model Fabrika'yı inceledi

 MTOSB Başkanı Sabri Tekli:    "Dünyada öncü ve örnek işletmeler oluşturmak istiyoruz"     
  MTOSB, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı, Sanayi ve  Teknoloji Bakanlığı işbirliğinde kullanıma sunulan Uygulamalı Yetkinlik ve Dijital Dönüşüm  Merkezi - Model Fabrika ve Yenilik Merkezi, sanayicilere yenilikçi çözümler oluşturabilmek  adına faaliyetlerine başladı. Sanayicilerin işleyiş hakkında bilgi edinmesi adına MTOSB  bünyesinde faaliyet gösteren fabrikaların yetkilileri, 20 kişilik gruplar halinde 'Model  Fabrika'da incelemelerde bulunuyor. 
  Model Fabrika ve Yenilik Merkezi hakkında bilgi veren MTOSB Başkanı Sabri Tekli, 3 bin  800 metrekaresi kapalı alan olmak üzere 5 bin metrekarelik alan üzerinde faaliyetlere  başlayan 'Model Fabrika ve Yenilik Merkezi’nin, Türkiye’de aynı yapıda hizmete açılan ilk ve  tek yer olma özelliği taşıdığını söyledi. 20 milyona yakını Avrupa Birliği desteği ile toplamda  25 milyon liralık bir yatırım yapıldığını kaydeden Tekli, "Model Fabrikada şu anda eğiticilerin  eğitimi programı tamamlandı. Çukurova Kalkınma Ajansı verimlilik konularında ortak  çalışacak ve 'Model Fabrika' ile çalışan firmalara 90 bin TL teşvik verecek. KOSGEB,  'Model Fabrika’dan eğitim ve danışmanlık alan firmalara 70 bin liraya kadar destek verecek.  Aynı zamanda İnovasyon Merkezi kapsamında 13 firma 'Yenilik yol haritası' ve 'Ticarileşme  yol haritası' programlarından yararlanırken, firmalarımıza kurumsallaşma, iş birlikleri, pazar  pazarlama, süreç inovasyonu anlamında destekler verildi. Kurulduğu günden bu yana aktif  olarak çalışmalarını sürdüren merkezimizde, tasarım yarışması düzenlendi ve ambalaj  konusunda yenilikçi fikirler ve ürünler ortaya çıkarıldı. Önümüzdeki dönemde de bu ve daha  fazla projeyle yenilik merkezi çalışmalarına devam edecek" dedi. 
  "Dünyada öncü ve örnek işletmeler oluşturmak istiyoruz" 
  Türkiye’de 'Uygulamalı KOBİ Yetkinlik Merkezi'nin, yani 'Model Fabrika' kurulması amacını  taşıyan proje kapsamındaki Mersin Model Fabrikanın, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı,  MTOSB ve MTSO ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) iş birliğinde hayata  geçirildiğini ifade eden Tekli, " Mersin Model Fabrikada özellikle KOBİ’ler, yalın ve dijital  dönüşüm müfredatı ile bu yönde gelişmelerini başlatacak kapsamlı eğitim ve danışmanlık  desteği alabilecekler. Mersin Model Fabrika olarak benimsediğimiz vizyon, kentimiz ve  çevresindeki şehirlerde bulunan bütün işletmelerimize 5 yıl içerisinde yalın felsefeyi  benimseterek, kendi bünyelerinde uygulamalarını sağlamak, yalın dönüşüm ile dijitalleşmiş  işletmelerimizin dünyada öncü ve örnek işletmeler haline getirmek. Bu istediğimiz konuma  gelmek için misyonumuz ise başta Mersin bölgesi olmak üzere, ülkemizdeki tüm  işletmelerimizde yalın üretim teknikleri ile işletmeleri israflardan arındırarak verimliliklerinin  artmasını sağlayıp, dijitalleşmelerinde öncü olarak, işletmelere kazandırılan esnek yapıları  ile rekabetçi, dinamikleri güçlü yeni dünya düzenine adapte hale getirmek. Yalın üretim  felsefesini ve tekniklerini öğren dönüş ile firmalara benimsetip bünyelerinde uygulayacağız  ve bunun sürdürülebilirliğini her zaman takip edeceğiz. Öğren dönüş zamanımız 6 aylık bir  süreç olup, bu süre zarfında 6 ayrı firmaya hizmet verilecektir. MTOSB bünyesindeki  sanayicilerimiz 20’li gruplar halinde Model Fabrikamızı ziyaret ederek işleyiş hakkında bilgi  sahibi olacaklar" diye konuştu. 
  Sanayiciler, Model Fabrikanın Mersin için büyük kazanç olduğunu ifade ederek, yapılan  çalışmaların üretim hatlarında mutlaka olumlu sonuçlar oluşturacağını dile getirdiler. 
              

Süleyman TaşSüleyman Taş