MERSİN
Giriş Tarihi : 02-02-2021 09:18   Güncelleme : 02-02-2021 09:18

AYÇİÇEĞİ YAĞI FİYATI NEDEN ARTIYOR?

Her ülkede halkın en çok tüketiği yağlar farklıdır. Bazı ülkelerde mısır yağı, Bazılarında fındık yağı, Hurması çok olan ülkelerde hurma yağı, Bazı ülkelerde ise kanola yağı mutfak ve endüstride çok tüketilir.

AYÇİÇEĞİ YAĞI FİYATI NEDEN ARTIYOR?

Örneğin; Yeni Zellanda ve Avustralya’da mutfaklarda hurma Yağı ile yemekler pişirilir. Bizim ülkemizde son 50 yılda ayçiği yağına yönelim  arttı. 60’lı yıllarda bitkisel yağlar mutfağımızın  vazgeçilmeziydi. Daha sonraları Trakya başta olmak üzere yurdumuzda ayçiçeği yetiştirciliğinde artış olduğu için mutfaklara ayçiçeği yağı hızlı girdi. Çünkü tohumunu ürettiğimiz için yağ fabrikaları kuruldu ve  üretimi arttı.Ama artık o günler mazide kaldı.

               İ     C

Neden mazide kaldı? Son bir yıl içinde ayçiçeği yağı fiyatında gerçekleşen fiyat dalgalanmaları dikkatinizi çekmiştir. Fiyatları  markasına göre farklılık gösterse de  tümünün fiyatında  göreceli artışlar oldu ve oluyor.

                İ     C

Ayçiçeği yağının fiyatının artmasının nedenlerine gelince; Birincisi,  çiftçiler artan maliyetler ve satış sonrası yaptıkları zarar nedeniyle üretimden koptu. Çiftçiler,daha kazançlı olan başka bitkilerin üretimine yöneldi ya da  üretmeyi bıraktılar. Üretimi bıraktıkları için yağlık ayçiçeği  çekirdeğini İTHAL etmeye başladı işletme sahipleri.

                  İ     C

İthalat dövizle yapıldığı için ayçiçeği  çekirdeğinin  yurdumuza giriş bedeli TL olarak artınca zam kaçınılmaz oldu. Bu da ikinci neden.

                İ    C

Üçüncü neden ise; Fiyatı hızlı artan ayçiçeği yağı spekülatif kazanç elde etmeyi sevenleri cezbetti.  Ayçiçeği yağının bu artan fiyat cazibesi, stokçuların harekete geçmesine neden oldu. Böylece fiyatlarında artışlar sürüyor.

                  İ     C

Mutfaklarımızın olmazsa olmazı ayçiçeği yağının fiyatının gelecek günlerde daha da artacağı düşünülüyor. Buna  gerekçe olarak, artan döviz fiyatları ve kuraklık nedeniyle üretimin daralması gösteriliyor.

                     İ    C

Diğer bir neden olarak da çiftçilerin üretimden uzaklaşmaları sonucu rekoltenin az olacağı öne sürülüyor. Üretimi artıramadığımız ve dışa bağımlı olduğumuz sürece yeni fiyat artışları kaçınılmazdır. Bunu unutmayalım!

Süleyman TaşSüleyman Taş