Örneğin; Yeni Zellanda ve Avustralya’da mutfaklarda hurma Yağı ile yemekler pişirilir. Bizim ülkemizde son 50 yılda ayçiği yağına yönelim arttı. 60’lı yıllarda bitkisel yağlar mutfağımızın vazgeçilmeziydi. Daha sonraları Trakya başta olmak üzere yurdumuzda ayçiçeği yetiştirciliğinde artış olduğu için mutfaklara ayçiçeği yağı hızlı girdi. Çünkü tohumunu ürettiğimiz için yağ fabrikaları kuruldu ve üretimi arttı.Ama artık o günler mazide kaldı.
İ C
Neden mazide kaldı? Son bir yıl içinde ayçiçeği yağı fiyatında gerçekleşen fiyat dalgalanmaları dikkatinizi çekmiştir. Fiyatları markasına göre farklılık gösterse de tümünün fiyatında göreceli artışlar oldu ve oluyor.
İ C
Ayçiçeği yağının fiyatının artmasının nedenlerine gelince; Birincisi, çiftçiler artan maliyetler ve satış sonrası yaptıkları zarar nedeniyle üretimden koptu. Çiftçiler,daha kazançlı olan başka bitkilerin üretimine yöneldi ya da üretmeyi bıraktılar. Üretimi bıraktıkları için yağlık ayçiçeği çekirdeğini İTHAL etmeye başladı işletme sahipleri.
İ C
İthalat dövizle yapıldığı için ayçiçeği çekirdeğinin yurdumuza giriş bedeli TL olarak artınca zam kaçınılmaz oldu. Bu da ikinci neden.
İ C
Üçüncü neden ise; Fiyatı hızlı artan ayçiçeği yağı spekülatif kazanç elde etmeyi sevenleri cezbetti. Ayçiçeği yağının bu artan fiyat cazibesi, stokçuların harekete geçmesine neden oldu. Böylece fiyatlarında artışlar sürüyor.
İ C
Mutfaklarımızın olmazsa olmazı ayçiçeği yağının fiyatının gelecek günlerde daha da artacağı düşünülüyor. Buna gerekçe olarak, artan döviz fiyatları ve kuraklık nedeniyle üretimin daralması gösteriliyor.
İ C
Diğer bir neden olarak da çiftçilerin üretimden uzaklaşmaları sonucu rekoltenin az olacağı öne sürülüyor. Üretimi artıramadığımız ve dışa bağımlı olduğumuz sürece yeni fiyat artışları kaçınılmazdır. Bunu unutmayalım!