MERSİN
Giriş Tarihi : 22-01-2021 21:09   Güncelleme : 22-01-2021 21:09

MGC, Uğur Mumcu’yu ölümünün 28. yılında andı

Mersin Gazeteciler Cemiyeti (MGC) gazeteci Uğur Mumcu’nun öldürülüşünün 28. yıldönümünde anma programı gerçekleştirdi.

MGC, Uğur Mumcu’yu ölümünün 28. yılında andı

Uğur Mumcu, her sene olduğu gibi bu yıl da Atatürk Parkında bulunan anıt önünde gazeteciler tarafından anıldı. Pandemi yasakları sebebiyle bu yıl erken gerçekleştirilen anma programına Yenişehir Belediyesi Başkan Vekili Mehmet Akkaş, Akdeniz Belediyesi Basın Yayın Daire Müdürü Tuncay Karakaş, MGC yönetim kurulu üyeleri ve basın mensupları katıldı. Uğur Mumcu anısına saygı duruşundan sonra genç gazeteciler adına Fatma Sarıkaya, ardından da MGC Başkanı R. Kaya Tepe konuşma yaptı.

“Uğur Mumcu uzun yıllar sonra bile var oluşunu sürdürüyor”

Genç gazeteciler adına konuşan Fatma Sarıkaya, Uğur Mumcu’nun aradan uzun yıllar geçmesine rağmen ülkenin dört bir yanında anılması ve gazeteciliğinin gençlere örnek olmasıyla var oluşunu sürdürdüğünü dile getirdi. Sarıkaya, “Ocak ayı Türkiye'deki gazeteciler için karanlık ve üzücü bir ay olma özelliğini taşıyor ne yazık ki.  10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü kutlayıp, hemen ardından öldürülen gazetecileri anıyoruz bir bir. Bugün de yaşamını toplumsal gerçekliklere ve sorunlara adamış, araştırmacı gazeteci Uğur Mumcu'yu anmak için bir aradayız. Laik, demokratik ve çağdaş bir Türkiye Cumhuriyeti savunucusu olan Mumcu'yu ve fikirlerini yok etmek istediler. Ancak aradan geçen uzun yıllara rağmen Mumcu’nun unutulmaması, onun gerçekleri dile getirmesinden ve gazetecilik mesleğinde bıraktığı derin izden dolayıdır. Başta Uğur Mumcu olmak üzere, kendini mesleğine adamış olan ve bu uğurda yaşamını yitiren tüm gazetecilerin gerçekleri söylemekte ısrarcı olmaları, pes etmeyişleri ve direnişleri biz genç gazetecilere umut olmaya devam ediyor.” ifadelerini kullandı.

Başkan Tepe: Mumcu, gerçek gazetecilik örneğidir

Mersin Gazeteciler Cemiyeti Başkanı R. Kaya Tepe, yaptığı konuşmada Uğur Mumcu’nun nasıl bir gazetecilik anlayışına sahip olduğuna ve gazetecilik mesleğine neler kattığına değindi. Mumcu’nun geleceği gören biri olduğunu belirten Tepe, “Bütün ömrünü özgür, demokratik bir ülke, Atatürk ilke ve inkılapları doğrultusunda gerçek gazeteciliğin nasıl yapılacağına örnek teşkil eden bir yaşam biçimiyle geçirdi. Aydınlar karanlıkta ileriyi görebilen insanlar. Uğur Mumcu’nun 30 sene önce söylediği pek çok şey şimdi karşımıza çıkıyor. O dönemde yazmış olduğu yazılar, çıkarmış olduğu kitaplarla ilgili çok ciddi tehditler alıyordu. O gün arabasına gitti ve elli yıllık bir ömür, otuz yıllık bir mücadele sonrasında aramızdan ayrıldı. O’nun ölümüyle Cumhuriyet gazetesi önemli bir ismi, keskin bir kalemi, çok değerli bir gazeteciyi kaybettik. Uğur mumcu geleceği gören, olabilecekleri tahmin eden bir gazeteciydi.” dedi.

“Kent gazetecileri Mumcu’yu hep hatırlayacak”

Türkiye gazetecilik tarihine bakıldığı zaman pek çok gazetecinin suikaste uğradığını belirten Başkan Tepe sözlerini konuşmasını şöyle sürdürdü: Geçmişten bugüne baktığımız zaman pek çok değerimizi kaybettiğimiz görülüyor. Cumhuriyet’ten Uğur Mumcu, Hürriyet’ten Çetin Emeç, Milliyet’ten Abdi İpekçi ve bunlar gibi onlarca meslektaşlarımız… Mumcu da bütün hayatını gazeteciliği onurlu bir şekilde yapmak üzerine kurgulamış biriydi. Bir konuşmasında ‘Mezarımızda çiçekler açacak ey halkım unutma bizi. Kulaklarınızda bizim isimlerimiz yankılanacak ey halkım unutma bizi’ demişti. Bizler de kent gazetecileri olarak, gazeteciliğe katmış olduğu değerler adına kendisini unutmadığımızı, unutmayacağımızı tekrar ifade etmek istiyorum. Hepsinin ruhları şad olsun.

Anma programı, gazetecilerin Mumcu’nun anıtına karanfil bırakmalarının ardından sona erdi.

Süleyman TaşSüleyman Taş