MERSİN
Giriş Tarihi : 28-12-2020 08:37   Güncelleme : 28-12-2020 08:37

EKONOMİNİZ NASIL?

Ülkemizin kangrenleşmiş üç ana sorunuyla boğuşuyoruz; KUR,ENFLASYON VE İŞSİZLİK. Her üçü konusunda RESMİ açıklamalar ile GERÇEK arasında büyük farklar bulunuyor.

EKONOMİNİZ NASIL?

Örneğin; Gıdada enflasyon yüzde 30-40 arasında ama ortalama RESMİ ENFLASYON yüzde 14.3 olarak açıklandı. İkisinin ortalamasını aldığımızda yüzde 20 enflasyon var. Enflasyon  1990’lara döndü.

                    İ    C

Kurun yükselmesi ekonomimizi çok yönlü etkiliyor.Dolarizasyon  nedeniyle kur yukarı doğru arttıkça imalat sektöründe kullanılan dış girdilerin fiyatı artıyor ve iç pazarda fiyat, yani enflasyon artıyor. Dolarizasyon, sanayide kullandığımız ara maddeleri İTHAL ettiğimiz için ekonomimizi olumsuz etkiliyor.

                    İ    C

Örneğin; Araçların silindir contasını yaptığımız saç ve kartonunu Çin’den ithal ediyor, üç parçayı preslerde birleştirerek contayı yapıyoruz. Contayı biz yapıyoruz ama hammaddesi İTHAL olduğu için dolarizasyondan etkilenerek fiyatı artıyor.

                     İ     C

Kuru düşürmek için Hükümet, faiz artışı yapıyor. Faiz ise sanayicilerin maliyetini artırıyor. Faizi artırmayınca sıcak para dediğimiz DÖVİZ ülkeden kaçıyor. Sıcak para olmayınca ithalat yapamıyoruz. Borçlarımızı ödeyemiyoruz.

                     İ     C

İmalat sanayimiz eziliyor.Dolarizasyon nedeniyle pahalı malzeme alıyor,işliyor ve satıyorlar. Sanayicilerimiz artan KREDİ FAİZLERİNİN ALTINDA EZİLİP,KREDİLERİ BATIRINCAYA KADAR UZAYACAK BU DURUM.

                     İ     C

Sanayiclerimizin yüksek faizlerin altında ezilmesiyle kullandıkları kredileri BANKALARA geri ödeyemeyecekleri için ezilme ve batma sırası BANKALARA gelecek. Faiz, maliyetleri artıracak bu bir ekonomi gerçeğidir.

                       İ   C

Yerli üretimi artırmak dışında bu kıskaçtan kurtulma yolumuz yok.  “Paramız var,üreteceğiz diye niye uğraşalım,dünyanın hangi ülkesinde ucuza bulursak alırız” düşüncesi dolarizasyon karşısında çürümüştür. Toplumsal olarak, ÜRETİME BAŞLAMADIĞIMIZ SÜRECE İŞİMİZ ZOR.

                        İ    C

İşsizlik, Dolarzasyon ve enflasyonda GERÇEKLERİ İNKAR ETMEK sorunu çözmez. Gerçek oranlar düşürülerek, ekonomi PARLAK gösterilmeye çalışılıyor ama “güneş balçıkla sıvanmaz” ki. Gerçekleri İNKAR etmek COVİD-19 hasta sayısında aylarca uygulandı ve en sonunda bu duruma geldik.

                      İ    C

Benzeri İNKARCILIĞI İŞSİZLİK,DOLARİZASYON VE ENFLASYON İÇİN YAPMAMALIYIZ. GERÇEKLERİ SAKLAMADAN ÖNLEMLERİ ALMALIYIZ Kİ SORUNU ÇÖZELİM. YANILIYOR MUYUM SİZCE?

                     İ     C

OKUYUCULARIMIZIN YENİ YILI KUTLU OLSUN!

Süleyman TaşSüleyman Taş