Kategorilenmemiş
Giriş Tarihi : 11-06-2018 11:07   Güncelleme : 11-06-2018 11:07

ÇUKUROVA HIZLA YÜKSELİYOR

Mersin’i dünyaya bağlayacak olan Çukurova Havalimanında çalışmalar her alanda tüm hızıyla sürüyor. Alt yapının bitme aşamasına geldiği havalimanında terminal binasının inşaatı da ilerliyor. Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan havalimanındaki çalışmaları an be an takip ediyor. Elvan, inşaatta incelemelerde bulundu.

ÇUKUROVA HIZLA YÜKSELİYOR
Mersin’i dünyaya bağlayacak olan Çukurova Havalimanında çalışmalar her alanda tüm hızıyla sürüyor. Alt yapının bitme aşamasına geldiği havalimanında terminal binasının inşaatı da ilerliyor. Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan havalimanındaki çalışmaları an be an takip ediyor. Elvan, inşaatta incelemelerde bulundu.
 
 

Bakan Elvan, Pazar günü havalimanına giderek çalışmaları bizzat yerinde gördü. İlk önce firma yetkililerinden bilgi alan Elvan, daha sonra terminal binasının beton döküm işlemine bizzat eşlik etti. Havalimanının pistlerinin yapımını da yerinde gören Elvan, "Havalimanında yüklenici firma son derece yoğun bir çalışma yürütüyor. Herhangi bir aksaklık söz konusu değil. Hedefimiz Çukurova Bölgesel Havalimanını 2019 yılında vatandaşlarımızın hizmetine sunmak." dedi.
 
Alt Yapı Bitiyor, Üst Yapı Başladı
 
Nihai aşamada havalimanının yolcu kapasitesinin 30 milyona ulaşacağını aktaran Elvan, alt yapıyla ilgili çalışmaların hemen hemen bittiğini, üst yapı çalışmalarının da hızla ilerlediğini vurguladı. 
 
Elvan, "Ana pistimizin betonlama çalışmaları devam ediyor. 2 tane pistimiz olacak. Bunlardan bir tanesi ana pist, diğeriyse yedek olarak kullanılabilecek bir pist. Yine bunun dışında 9 taksi yolu, bağlantı yolu olacak. Apronumuzda ise hem yolcu uçakları için bir apron, kargo uçakları için bir apron ve özel uçuklar için de bir apron olacak. Pistimizin uzunluğu 3 bin 500 metre ve 60 metre eninde olacak. Pistin altında yaklaşık 4 metreye yakın dolgu var. Yani zannetmeyin ki hemen toprağın üzerine pist yapılıyor. 3-4 metre dolgular var. Kayaç ve değişik yapı malzemelerinin kullanıldığı dolgu var. Bunların tamamı bitirilmiş durumda. Apronların ve taksi yollarının alt yapısı bitirilmiş durumda. Sadece ve sadece betonlama çalışması kaldı. Hava sıcaklığı nedeniyle daha çok gece betonlama çalışmaları yürütülecek. İnşallah Ağustos ayında da alt yapı tamamıyla bitirilmiş olacak." İfadelerini kullandı.
 

Terminal Binası Hızla İlerliyor
 
Yüklenici firmanın üst yapı çalışmalarına da süratle başladığını belirten Elvan, ana terminal binasında betonlama çalışmasının başladığını dile getirdi
Elvan, "Terminal binası aşağı yukarı 145 bin metrekare bir alana oturuyor. Bunun anlamı 500 bin metrakarenin üzerinde kapalı alan olacak demektir. Aşağı yukarı 3 ile 5 kat arasında değişen bir terminal binamızın zemin altı derinliği olacak. 500 bin metrekare kapalı alan büyük bir alan ve 2. büyük havalimanı ve terminali olacak Türkiye'nin." dedi.
 
Bakan Elvan, "Bayramdan hemen sonra inşallah yoğunluk daha da artacak. Şu anda 500 civarında işçimiz burada çalışıyor. Bayramdan sonra işçi sayımız bin 500'e çıkacak. Süratle üst yapımızı da tamamlayacağız. Terminal binamızda yurt dışı hizmetler bölümümüz de olacak. Yurt içi hizmetler için bir bölümümüz olacak. İkisinin arasında da bir otel kompleksimiz olacak. Otel hizmeti de verilecek. Terminal binasının 3'de 1'i kadar bir binayı da yapımını gerçekleştireceğiz. Toplam havaalanının oturma alanı 8 milyon metrekare ve çevresiyse 17 kilometrelik bir yol yapımı söz konusu olacak. Günde 17 bin ton dolgu yapılıyor. Yoğun bir çalışma temposu devam ediyor." Açıklamasını yaptı.
 
Havalimanına Hızlı Trenle Ulaşım
 
Elvan, havaalanının ulaşım bağlantısına da değinerek, 17 kilometrelik bir bağlantı yolunun ihalesinin gerçekleştirildiğini ve ödeneğinin ayrıldığını, bu bağlantı yolunun hem otoyol, hem de D400 otoyoluna bağlanması için dolgu işlemlerinin tamamlandığını, 8 köprüden 2'sinin de bitirildiğini bildirdi.
 
Havalimanına hızlı tren ile ulaşımın da sağlanacağını dile getiren Elvan, "Hızlı tren hattının bağlantısı söz konusu olacak. Mersin ile Adana arasında hızlı tren hattını yapıyoruz. Şu anda mevcut 2 olan hattımızı 4'e çıkarıyoruz. Bunla ilgili çalışmaların yüzde 60'ını tamamladık. Mevcut Adana ile Mersin arasındaki oluşacak olan hızlı tren hattından 9 kilometrelik bir bağlantı yolu yapacağız. Bunun çalışmaları da devam ediyor. Böylece havalimanını kullanmak isteyen Mersinli, Adanalı hemşehrilerimiz hızlı trene binip doğrudan havaalanına 15-20 dakika gibi kısa bir sürede gelecekler. Gelen yolcuların Tarsus'a 5-10 dakika da ulaşmaları mümkün olacak." diye konuştu.
Mersin Beyaz GündemMersin Beyaz Gündem