GÜNCEL
Giriş Tarihi : 01-06-2018 13:54   Güncelleme : 01-06-2018 13:54

MESKİ YATIRIMLARINI YERİNDE İNCELEDİLER ADANA ASKİ KIZKALESİ ATIKSU ARITMA TESİSİNİ GEZDİ

Adana Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) Genel Müdürlüğü Yetkilileri, MESKİ tarafından hayata geçirilen Türkiye’de Su ve Kanal idareleri içerisinde şuan yalnızca dört adet kurulu ve çalışır vaziyette bulunan ileri biyolojik atıksu arıtma teknolojisine sahip olan Membran Biyo-Reaktör (MBR) sistemine göre yenilenen Kızkalesi Atıksu Arıtma Tesisini ziyaret etti.

MESKİ YATIRIMLARINI YERİNDE İNCELEDİLER ADANA ASKİ KIZKALESİ ATIKSU ARITMA TESİSİNİ GEZDİ

Adana Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) Genel Müdürlüğü Yetkilileri, MESKİ tarafından hayata geçirilen Türkiye’de Su ve Kanal idareleri içerisinde şuan yalnızca dört adet kurulu ve çalışır vaziyette bulunan ileri biyolojik atıksu arıtma teknolojisine sahip olan Membran Biyo-Reaktör (MBR) sistemine göre yenilenen Kızkalesi Atıksu Arıtma Tesisini ziyaret etti. ASKİ yetkilileri, MESKİ’nin çalışmalarını yakından takip ettiklerini dile getirerek, tesisleri yerinde inceleyerek bilgi paylaşımında bulunduklarını ve kullanılan bu arıtma sistemi kendi hizmet alanlarında da uygulamak istediklerini ifade etmişlerdir.


Mersin Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ), Adana Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) Genel Müdürlüğü teknik çalışanlarını ağırladı. MESKİ Arıtma Tesisleri Dairesi Başkanı Dr.Halil Kabak ve MESKİ yetkililerinin eşliğinde Kızkalesi Atıksu Arıtma Tesisini gezen ASKİ Plan Projesi Dairesi Başkanlığından Şube Müdürü Osman Gökyar, Çevre Müh. Alkan Sönmez, Pınar Mecnun, İnşaat Mühendisi Ömür Koç, Yatırım ve İnşaat Daire Başkanlığından Makine Mühendisi Halit Ete ve Çevre Mühendisi Seçil Kabak, MESKİ Yatırım ve İnşaat Dairesi Başkanlığından Tesisin Kontrol Mühendisi Taylan Sağlam’dan tesisin işleyişi ve atıksu kalitesi hakkında ayrıntılı bilgi aldılar. ASKİ yetkilileri ayrıca MESKİ’nin Kızkalesi Atıksu Arıtma Tesisi’nin atıksu değerlerinin uzaktan kontrol edildiği SCADA Kontrol Merkezini de incelediler. Söz konusu ziyaret kapsamında kendilerini ağırladıkları için MESKİ’ye teşekkür eden ASKİ yetkilileri söz konusu ziyaretin tecrübe ve bilgi paylaşımı açısından oldukça verimli geçtiğini dile getirdiler. MESKİ’nin Mersin halkı için hayata geçirdiği ve Mersinlilerin hizmetine sunduğu projeleri takdirle takip ettiklerini ifade ederek söz konusu ziyaretin devamının da geleceğini sözlerine eklediler.

 

ASKİ Plan Projesi Dairesi Başkanlığından Şube Müdürü Osman Gökyar, tesisi incelemesinin ardından tesisi çok beğendiğini ifade ederek şunları söyledi, “MESKİ tarafından hayata geçirilen, Türkiye’de Su ve Kanal idarelerinde şuan yalnızca dört adet kurulu ve çalışır vaziyette bulunan ileri biyolojik atıksu arıtma teknolojisine sahip olan ve Membran Biyo-Reaktör (MBR) sistemine göre yenilenen Kızkalesi Atıksu Arıtma Tesisini ziyarete geldik. Biz de Adana ASKİ olarak Karataş İlçemizde MBR prosesli Atıksu Arıtma Tesisi için proje ihalesine çıktık. Kızkalesinde olduğu gibi deniz kenarında ve alanımızın da kısıtlı olması nedeniyle membran sistemli bir Atıksu Arıtma Tesisi yapmayı düşünmekteyiz. Bu nedenle bilgi ve tecrübelerini paylaşmak üzere MESKİ’nin Membran Sistemine sahip Kızkalesi Atıksu Arıtma Tesisini MESKİ Atıksu Arıtma Tesisleri Daire Başkanı Dr.Halil Kabak’ın daveti üzerine gelerek Membran Arıtma sistemini yerinde inceleme fırsatı bulduk, çok güzel bir tesis olmuş, koku yok, çıkış suyu olarak deşarj standartlarının çok üzerinde sulama suyu seviyesinde berrak bir çıkış suyu var, direk denize verilebilecek şekilde kaliteli bir tesis yapılmış, Adana Karataş İlçesinde aynı sistemle arıtma tesisi yapmayı planlamaktayız. Türkiye’deki en modern arıtma tesislerinden biri olan Kızkalesi Atıksu Arıtma Tesisini yerinde inceledik. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Burhanettin Kocamaz ve MESKİ yetkililerine çok teşekkür ediyorum, gerçekten Türkiye için çok önemli tesislerden bir tanesini kurulmuş. Teknik heyetimizle birlikte tesisleri gezdik ve gerçekten çok etkilendik. Bu tesisin yapımında ve işletmesinde emeği geçen Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ve MESKİ yetkililerine teşekkür ediyoruz ” şeklinde konuştu.

 

Türkiye’de Su ve Kanal idareleri içerisinde şuan yalnızca dört adet kurulu ve çalışır vaziyette bulunan ileri biyolojik atıksu arıtma teknolojisine sahip olan ve Membran Biyo-Reaktör (MBR) sistemine göre yenilenen tesis ve öncesi hakkında bilgi veren MESKİ Arıtma Tesisleri Dairesi Başkanı Dr.Halil Kabak, ‘6360 sayılı, on dört ilde büyükşehir belediyesi ve yirmi yedi ilçe kurulması ile bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılmasına dair kanun’ uyarınca Türkiye’deki mevcut büyükşehir belediyelerinin hizmet alanlarının il mülki sınırına genişlediğini MESKİ Genel Müdürlüğünün 2014 yılı kent merkezindeki sınırlı alandaki görevlerinin ise yaklaşık 25 kat büyüyerek il mülki sınırı olduğunu ifade etmiştir. Kızkalesi beldesinde 2014 yılı öncesinde aktif çamur prosesine göre inşa edilmiş 1000 m3/gün ve 5000 kişilik eşdeğer nüfusa sahip tesisin kapasitesinin yetersiz olması nedeniyle özellikle yaz sezonunda halkımızdan çok sayıda şikayet alınmakta olduğu bilgisini veren Dr. Halil Kabak; “Başkanımız Sayın Burhanettin Kocamaz’ın talimatları doğrultusunda Türkiye’ye ve dünyaya mal olmuş turizm beldemizdeki bu sorunun çözümü için hemen harekete geçilmiştir. Öncelikle proje ihalesi yapılarak inşaat maliyetlerini azaltmak üzere mevcut arıtmanın bazı ünitelerinin de kullanılmasına olanak verecek şekilde projelendirme yapılarak MBR prosesinin seçilmesine karar verilmiştir. Mevcut atıksu arıtma tesisi alanının kısıtlı olması, alternatif arıtma alanın olmaması, deşarj problemi ve Kızkalesi’nin gün geçtikçe gelişen turizm potansiyelinden dolayı burada MBR prosesi seçilmiştir. Seçilen MBR prosesine göre inşa edilen tesisin kapasitesi 1000 m3/gün den 7800 m3/gün’e çıkartılarak kapasite yaklaşık 8 kat arttırılmıştır. Elde edilen çıkış suyu kalitesi de deşarj limitlerinin çok üzerinde olup neredeyse içmesuyu kalitesi seviyesindedir. İnşa edilen bu tesis sayesinde çevre ve insan sağlığını esas alarak insanlarımızın güvenle denize girebilmelerinin teminatını sağlamış bulunmaktayız. Yapılan atıksu arıtma tesisleri ile Mersin sahillerini temizleyerek Mavi Bayraklı plajlarımızın sayısını arttırma hedefimiz kapsamında Mersinin her noktasında denize girilebilecek ve mavi bayraklı olacak şekilde çalışmalarımız Başkanımız Sayın Burhanettin Kocamaz’ın talimatları doğrusunda devam etmektedir. Adana ASKİ’den gelen misafirlerimiz Türkiye’de sayılı olan Membran Sistemli Kızkalesi Atıksu Atırma Tesisimizi incelediler. Kendileri de Adana Karataş’a Membran sistemli Atıksu Arıtma tesisi kurmayı düşünüyorlar, buraya gelerek karşılıklı bilgi alışverişinde bulunduk tecrübelerimizi paylaşarak işbirliklerimizi arttırdık.” diye konuştu.

Mersin Beyaz GündemMersin Beyaz Gündem