ERDEMLİ
Giriş Tarihi : 21-09-2020 14:43   Güncelleme : 21-09-2020 14:43

ERDEMLİLİ DOMATES ÜRETİCİSİ DÜŞÜK FİYATLARA TEPKİ GÖSTERDİ

Coronavirüs pandemisinin başladığı günlerde herkes evindeyken tarlada bahçede, serada hummalı bir çalışma ile domates yetiştiren üretici ülkeyi yönetenlerin seslerini duymaması neticesinde maliyetin çok çok altına satılan domates fiyatlarının yükselmesi, girdi maliyetlerinin düşürülmesi, aracıların ortadan kaldırılmasını ve kapalı olan ihracat kapılarının açılmasını talep etmek amacıyla Mersin Erdemli İlçesine bağlı Tapureli Mahallesi'nde bir toplantı düzenledi.

ERDEMLİLİ DOMATES ÜRETİCİSİ DÜŞÜK FİYATLARA TEPKİ GÖSTERDİ

Pandemiyi dinlemediler boş tarla bırakmadılar ektiler. Çok kazanç peşinde değillerdi. Geçen yıldan bu yıla devreden borçlarını ödeyip kış harçlıklarını çıkarsalar yetiyordu. Yükselen döviz kurlarının etkisiyle artan girdi maliyetleri (tohum, fide, ilaç, gübre, naylon, hayvan gübresi, mazot, benzin, damlama malzemesi, kamış, maske, eldiven, ip vs.) sebebiyle daha da borçlanan domates üreticisi ülkeyi yönetenlerin "Bir karış boş yer kalmasın" talimatını yerine getirip üretim yapmayı tercih etti.

Ancak hasat zamanının gelmesiyle dalında kalan domatesi satmakta zorlanan sadece Suriye tırlarına 30-40 kuruştan domates toplayan Erdemli'deki domates üreticisi düzenlediği toplantı ile sesini yükseltti. Tarım Bakanını istifaya davet eden, yetkilileri göreve davet eden domates üreticileri toplantıyı takip eden basın mensuplarına dalında kalan domatesi yerinde gösterdi.

Daha önce yapılan eylem ve protestoların aksine domatesin yollara dökülmediği, ülke yöneticilerinin ve yetkililerinin göreve davet edildiği toplantıya maske ve mesafe kuralına uygun olarak katılan üreticiler basın mensuplarından seslerini duyurmasını istedi.

 

Ziraat odaları yöneticilerinin, siyasi parti temsilcilerinin, milletvekillerinin davet edilmediği sadece domates üreticilerinin katıldığı toplantı olaysız bir şekilde sona erdi.

haber foto Emre Türkmen

 

Süleyman TaşSüleyman Taş