EKONOMİ
Giriş Tarihi : 18-07-2020 10:14   Güncelleme : 18-07-2020 10:14

Vergi ve sicil affı acil bir konudur

Vergi ve sicil affı acil bir konudur

KOBİ’leri korumanın ülke ekonomisini ve sosyal huzuru koruma anlamına geleceğini ifade eden Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, firmaların vergi ve kredi borçlarının ciddi boyutlarda biriktiğine işaret ederek, yeni bir vergi ve sicil affı çıkarılmasıyla ekonominin önünün açılabileceğini söyledi.
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın esnafın takipteki kredilerinin yapılandırılacağına yönelik açıklamalarının ardından TOBB Üyesi firmalar için de yeni bir yapılandırma formülü beklediklerini açıklayan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Kızıltan, kamunun iş dünyasına borçlarını ödemesi için fırsat yaratması gerektiğini vurguladı. Kızıltan’ın konuyla ilgili açıklamaları şöyle: 

 

“KOBİ’leri korumak hem ekonomiyi hem de sosyal huzuru korumaktır”
Türkiye ekonomisi pandemi sürecinden çok çok önce başlayan bir ekonomik sorunla karşıya karşıyadır. Pandemi sadece bu sorunların daha da keskinleşmesine ve zirve yapmasına neden olmuştur. Pandemi süreciyle başlayan küresel daralma ve ihracat kayıpları, turizm kayıpları ve yurt içindeki ekonomik hareketliliğin birkaç sektör dışında neredeyse tamamen durması, bunlar zaten son birkaç yıldır yaşanan ekonomik sorunlarımızı daha da kronik hale getirdi. Kepenk açamayan esnaf, üretmeyen ve ihracat yapamayan firmalar vergilerini, kredilerini ve birçok ödemelerini yapamaz duruma geldi.

 

Kamu, iş dünyasına borçlarını ödemesi için fırsat yaratmalıdır
Pandemi ilanı sonrası alınan kamu tedbirleri nefes aldırsa da, ertelenen borçların ödeme vakti geldi çattı ve iş dünyası bırakın kazanmayı, kayıpları bile telafi edemeden bir ödeme stresine girdi. Öte yandan sicil sorunları nedeniyle kredi almakta zorluk çeken firmalar ayakta duracak krediye de ulaşamaz durumda. Esnaf için bir hazırlık yapılıyor, bazı erteleme ve aflar söz konusu. Bu nedenle henüz tam anlamıyla işine dönemeyen iş dünyası için, Türkiye Odalar Borsalar Birliği Üyesi firmalar için de kredi, muhtasar, vergi gibi ödemelerin faizsiz şekilde 2021 yılı içerisinde yapılandırılacak şekilde düzenlenme yapılması ve sicil affının çıkartılması hayati bir konudur. Sonunda istihdamı da ilgilendiren ciddi bir sosyal sorunun olduğu unutulmamalıdır. İş dünyası öz kaynaklarını ciddi şekilde kullanarak istihdamı korumuş ve büyük bir fedakarlık yapmıştır. Bu anlamda KOBİ’leri korumak hem ülke ekonomisini korumak, hem de sosyal huzuru korumaktır. Vergi borcunda ciddi birikme var ve süreç uzadıkça bu hem firmalar için hem de kamu için içinden daha da çıkılmaz hale gelecek. En kısa zamanda çıkarılacak yeni bir vergi ve sicil affı ile öncelikli olarak ekonominin önü açılacaktır. Kamu, bu borçların ödenmesi için fırsat yaratmalıdır.

Mersin, vergi tahsilatında Türkiye 5’incisidir
Bu olumsuzluğu vergi tahsilatında açıkça görüyoruz. Türkiye'de vergide uzun süredir bozuk seyreden tahsilat/tahakkuk oranı 2020 yılında ciddi şekilde tahribata uğradı. Bu tahribatı engellemenin yolu iş dünyasının uğradığı tahribatı engellemek, iş dünyasının önünü açmaktır.  Özellikle Mersin iş dünyası olarak şunu gururla ifade etmek isterim; Mersin 2020 yılı vergi tahakkuk/ tahsilat oranında Türkiye 7’incisi, ama tahsilat miktarıyla Türkiye 5’inci olarak ülkesine katkı vermeye devam etmiştir. Eğer verdiğin vergi ekonomik büyüklükte bir kriterse, bu anlamda Mersin, Türkiye’nin en büyük 5’inci ekonomisidir. Mersin her zaman kamu yatırımları olarak aldığından fazlasını devletine ve milletine veren olmuştur ve bundan gurur duymaktadır. Bu anlamda Mersin iş dünyasının büyük küçük her bir firmasını, girişimcisini kutluyorum. 

Süleyman TaşSüleyman Taş