Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak ile Hak-İş Konfederasyonu ve Hizmet-İş Sendikası Genel Başkanı Mahmut Arslan arasında, belediyenin kadrolu işçilerini kapsayan toplu iş sözleşmesi için imza töreni düzenlendi.
Belediye konferans salonunda düzenlenen, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan imza törenine, Akdeniz Belediyesi Başkan Yardımcıları, Hizmet-İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Halil Özdemir ile sendika yetkilileri, birim müdürleri ve çalışanlar da katıldı. Tarafların oturduğu masaya; “İmzamız, İşçimizin Kararıdır” yazılı pankart asıldı. Çalışanların sosyal haklarında birçok iyileştirme sağlayan sözleşme ile işçilerin ücretlerine ilk yıl yüzde 10 zam yapıldı. Bu zam, sosyal yardımlarla birlikte ortalama % 13 ile % 15 oranında ücretlere yansıyacak. Sözleşmede 25 TL günlük izin harçlığı da sağlanırken; sözleşme gereği ikinci yılda, ücretler ve sosyal yardımlara ‘enflasyon oranında’ zam da eklenecek.
Başkan Gültak; “225 milyon TL borcun 15 milyonunu ödedik”
Törende konuşma yapan Başkan Gültak, işçiye ve emeğe büyük değer verdiklerinin altını çizerek, belediye personeline; enflasyon rakamlarının üstünde zam verdiklerini belirtti. Akdeniz Belediyesi’ni 225 milyon borç yükü ile devraldığına da dikkat çeken Başkan Gültak, şu ana kadar da 15 milyon TL borç ödediklerinin altını çizdi. “Tüm sıkıntılara rağmen işçimizin yanında yer alıyoruz” diyen Başkan Gültak; seçimlerin ardından Akdeniz’de göreve geldikten hemen sonra ilk olarak tüm belediye personeli ile yaptığı toplantıda bir söz verdiğini ve sözünde de durduğunu vurguladı. Sözlerini; “Bana göre; belediye demek, ev demek. İyi gününde de kötü gününde de işçimizin yanında olacağız” şeklinde sürdüren Başkan Gültak, şöyle konuştu; “Tek isteğim; güler yüz, mesaiye uyma ve çalışmaydı; Bunları yapan herkes başımın tacıdır, ağabeyimdir, kardeşimdir dedim. Bugüne kadar da aynı şekilde devam ettik” dedi.
“Mersin’de ve belki Türkiye’de işçi çıkarmayan tek belediyeyiz”
Sözlerini; “Mersin’de ve belki de Türkiye’de, hiç işçi çıkarmayan tek belediyeyiz” sürdüren Başkan Gültak, şöyle konuştu; “Çünkü biz bir aileyiz. İşçimizi karşımıza alıp varsa sıkıntılarını dinliyoruz. Ben, her hafta eşimle birlikte bir işçimizi evinde ziyaret ediyorum. Çaylarını içiyor, muhabbet ediyoruz. Amacımız ve tek derdimiz, Akdeniz’de yaşayan insanlarımıza en iyi hizmeti vermek. Hiç kimsenin siyasi görüşü, yaşantısı, mezhebi, dili, dini, ırkı beni ilgilendirmiyor demiştim. Aynı noktadayız. Beş yıl boyunca da aynı noktada duracağımızın sözünü veriyoruz. Güneş, Akdeniz’den artık farklı doğuyor, sizlerin sayesinde. Mersin artık daha sıcak, daha güzel ve daha aydınlık.”
Arslan; “Gültak Başkanımızı takdir ediyoruz”
Hak-İş Konfederasyonu ve Hizmet-İş Sendikası Genel Başkanı Mahmut Arslan da konuşmasında, Akdeniz Belediye Başkanı Gültak’a; gerek hizmetleri, gerekse de işçiye ve emekçiye yaklaşımı nedeniyle teşekkür ve tebrik etti. Arslan; “Sayın Başkanımız, gerçekten burada bir toplu sözleşmeden
daha önemli bir şeyi başarmış. Bu çok önemli ve çok kıymetlidir. Akdeniz Belediyesi’nde huzuru, iş barışı ve iç barışı sağlayıp koruyan Gültak Başkanımızı takdir ederiz” dedi.
“Binlerce arkadaşımız bir SMS ile işten çıkarıldılar”
Mahmut Arslan, 31 Mart 2019 yerel seçimlerinin ardından farklı belediyelerde binlerce işçinin işten çıkarıldığını belirtti; işçilerin geri dönüşleri için başlattıkları hukuk mücadelesinin sürdüğünü kaydetti. Arslan, “İşten çıkarılan arkadaşlarımız aylardır eylemlerini sürdürüyorlar. Bin 469 arkadaşımız, bir SMS ile sadece seçimlerden önce işe girdikleri gerekçesiyle işlerini kaybettiler. Kasım-Aralık 2018’inde müracaatları, yazılı sınavları ve mülakatları yapılmış. Güvenlik soruşturması sonucu da işe alınmışlar. Suçları bu! Daha önce çalıştıkları yerden ayrılıp işe başlamışlar. İşe başladıktan 1-2 ay sonra da işlerini kaybettiler. Elektrik, doğalgaz faturasını ödeyemediği için evlerinden çıkan arkadaşlarımız var. Her gün o işçi arkadaşlarımızla beraberiz. İnanın, İstanbul’da işini kaybetmek demek, açlığa sevk edilmek demektir” diye konuştu.
“Kardeşliğimizi, dayanışmamızı, birlikte yaşama irademizi Türkiye'ye yaymalıyız”
Daima işçinin yanında olduklarını, Bolu’da işten çıkarılan işçilerin geri dönüşü için bir yandan hukuk mücadelesi verirken, diğer yandan 200 kilometrelik bir yolu yürüyerek tepkilerini gösterdiklerini kaydeden Arslan, “Üzülerek söylüyorum ki hem Mersin’de hem de Adana’da işten çıkarılan arkadaşlarımıza sahip çıkması gereken sendikalar sustular, konuşmadılar. Ve binlerce arkadaşımızın işini kaybettiğini biz sadece medyada duyuyoruz” dedi.
Hizmet-İş Sendikası Genel Başkanı Arslan; toplu iş sözleşmesinde hükümlerin uygulanması, ücretlerin zamanında ödenmesi ve iş barışının sağlanmasına büyük önem verdiklerini ifade etti; sendikalarına üye olmayanlara da çağrı yaparak şöyle konuştu; “Sendika olarak ülkenin ve bölgenin tüm mazlumlarına borçluyuz. Borcumuzu ödemek için mücadele ediyoruz. O yüzden derisinin rengi, konuştuğu dil, anlayışı, fikri, yaşam tarzı ne olursa olsun insan olma merkezinde hep birlikte olmamız gerekiyor.
Türkiye'nin bugün yaşadığı iç ve dış sorunlarını aşmanın en temeli, içeride bu dayanışmayı göstermektir. Biz Türkiye'nin dayanışması için yapmamız gereken fedakârlık neyse yapmaya hep hazır olduk. Ülkede artık çatışma olmasın, evlatlarımızı kaybetmeyelim, kan dökülmesin, bu ülkede dayanışma olsun diye elimizi taşın altına koyduk. Her gün içeride ve dışarıda saldırılarla karşı karşıyayız. Bütün bu olumsuzlukları ortadan kaldıracak bir anlayışa ihtiyacımız var. Kardeşliğimizi, dayanışmamızı, birlikte yaşama irademizi Türkiye'ye yaymamız gerekiyor.”
Konuşmalardan sonra Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak ile Hak-İş Konfederasyonu ve Hizmet-İş Sendikası Genel Başkanı Mahmut Arslan arasında toplu iş sözleşmesi imzalandı.