Akdeniz
Giriş Tarihi : 06-06-2023 11:51

Mersin çarşı esnafı dükkanlarının yıkılmasını istemiyor

Mersin’de Tarihi Zafer Çarşısı önünde ellerinde ’rızık kutsaldır’ yazılı pankartlarla bir araya çarşı esnafı, 5 yıl daha kontratları olmasına rağmen ’deprem riski’ dolayısıyla dükkanlarının yıkılmak istenmesine tepki göstererek, yasal sürecin beklenmesini istedi.

Mersin çarşı esnafı dükkanlarının yıkılmasını istemiyor

Mersin’de Tarihi Zafer Çarşısı önünde ellerinde ’rızık kutsaldır’ yazılı pankartlarla bir araya çarşı esnafı, 5 yıl daha kontratları olmasına rağmen ’deprem riski’ dolayısıyla dükkanlarının yıkılmak istenmesine tepki göstererek, yasal sürecin beklenmesini istedi.
Mersin Çarşı Esnafları Derneği üyeleri, Tarihi Mersin Çarşısı önünde bir araya gelerek, ’rızık kutsaldır’ konulu açıklama yaptı. Yaklaşık 40 yıldır çarşıda ekmek paralarını kazandıklarını belirten esnaflar, Mersin Büyükşehir Belediyesinin ’deprem riski’ dolayısıyla yasal süreci devam eden Mersin Çarşısını yıkmak istemesine karşı çıktı. Konuyla ilgili esnaflar adına açıklama yapan Mersin Çarşı Esnafları Dernek Başkanı Bekir Algüllü, "Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, belediye başkanı seçilmeden önce bizleri ziyaret edip, restore sözü vermişti. Seçildikten sonra da bizim bulunduğumuz bölgeyi yıkacağını, esnafları mağdur etmeyeceğini söyledi. Şimdi ise ’size yer bulamıyorum, hükümet de öğretmen evinin yerini vermiyor’ demeye başladı. Bizler her seferinde merkezinde esnafın olduğu her projeye destek sözü verdik. Biz burada yerinde dönüşüm istiyoruz" dedi.

"Yasal sürecin beklenmesini istiyoruz"
Bölge esnafının 40 yıldır kamu kiracısı olduğunu ve belediyeye kira verdiğini kaydeden Algüllü, "Esnafın yok edilmesine sessiz kalmamız mümkün değildir. Bizim bu bölgeyle alakalı 3 önerimiz olmuştur. Birincisi, yıkılan bölgede yeniden yapılanmayla, çarşıya yeni bir vizyon ve esnafların iş yerlerinin tekrar yapılanma önerisi. İkinci önerimiz ise mevcut alanın altına tarihi Mersin kapalı çarşısı yapılması ve Mersin’e bir yeraltı çarşısı kazandırılmasıydı. Üçüncü önerimiz de Çankaya otoparkının üzerindeki parkın kenarlarına güzel bir otantik çarşı ve dükkanlar yapılarak, bölge esnafının mağdur edilmemesi öneri ve projesiydi. Ancak bütün önerilerimiz reddedildi. 5 yıl kontratımız bulunan bu alanı boşaltmamız için bize tebligatlar yapılmıştır. Bizler de çarşı esnafının hakkını hukukunu korumak üzere Mersin Büyükşehir Belediyesine 80 adet dava açarak olayı hukuksal sürece taşıdık. Bu süreç yeni başlamışken, ’yıkım kararı’ var denilerek, esnafları iş yerlerinden tahliye etmeye çalışıyorlar. Biz yasal sürecin beklenmesini istiyoruz. Adana İstinaf Mahkemesi Zafer Çarşısı ve bölge ile ilgili açtığımız davalara tedbir kararı vermiştir" ifadelerini kullandı.

"Bağımsız kuruluşlarca deprem analizi yapılsın"
Mağduriyetlerinin giderilmesini isteyen Algüllü, "Büyükşehir yasası ile belediyelere devredilen kırmızı lacivert ve özel idare iş hanları bir takım usulüne uygun olmayan yöntemler ve 8 ayda alınan bir deprem raporu ile yıkılmaya çalışılıyor. Yeniden bağımsız kuruluşlarca yapılmasını istediğimiz deprem analizleri var. Hukuksal süreçte bu binaların sapa sağlam ayakta olduğunu bu çalışmalar gösterecektir" şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından esnaflar ellerindeki pankartlarla yolu 1 dakikalığına kapatarak sloganlar attı.

Mersin Beyaz GündemMersin Beyaz Gündem