HAKSIZ İCRA TAKİBİNE KARŞI NASIL İTİRAZ EDİLİR ?

Merhaba sevgili okurlar. Bu haftaki yazımızda tarafınıza karşı borcunuz olmamasına karşı haksız olarak başlatılan icra takiplerine itiraz yolları hakkında sizleri bilgilendireceğim.

MERSİN - 30-11-2020 12:08

HAKSIZ İCRA TAKİBİNE KARŞI NASIL İTİRAZ EDİLİR ?

Merhaba sevgili okurlar. Bu haftaki yazımızda tarafınıza karşı borcunuz olmamasına karşı haksız olarak başlatılan icra takiplerine itiraz yolları hakkında sizleri bilgilendireceğim.

İlk olarak icra takibi nedir sorusunun cevabı olarak, borçlunun borcunu, alacaklıya herhangi bir sebeple ifa etmemesi halinde, alacaklının bu borcu devlet gücü ile tahsil etmek üzere İcra Dairesi Müdürlüğü nezdinde alacağı için başlattığı takiptir.

İcra takibi ilamlı ve ilamsız olmak üzere ikiye ayrılır. İlamlı icra takibi bir mahkeme kararına dayanılarak başlatılan icra türüdür. İlamsız icra takibi ise ortada bir mahkeme kararı bulunmaksızın para ve teminat alacaklarının tahsili için başlatılabilecek icra takip türüdür

İLAMSIZ İCRA TAKİPLERİNDEN GENEL HACİZ YOLU İLE TAKİP

Borçlunun borcuna karşılık elinde kambiyo senedi, çek, senet, poliçe veya ilam, mahkeme kararı olmayan alacaklı, alacağı ipotek ya da rehinle de temin edilmemişse, icra dairesi müdürlüğünde genel haciz yoluyla takip başlatabilir. Genel haciz yoluyla takipte, icra takibi başlatabilmek için takip talebine alacağın varlığını ispat eden bir belge eklemek zorunlu değildir.

HAKSIZ İCRA TAKİBİNE İTİRAZ

İcra takibine itiraz, alacaklı tarafından başlatılan genel haciz yolu ile ilamsız icra takibinde borçlu, icra dairesi tarafından kendisine ptt ile tebligat olarak gönderilen ödeme emrine 7 gün içinde itiraz eder ise icra takip durur. İcra takibine süresi içinde itiraz edilmezse ödeme emri ve icra takibi kesinleşir. Çünkü icra takibine itiraz da 7 günlük süre hak düşürücü süre söz konusudur. İtiraz süresi hesaplanırken ödeme emrinin borçluya tebliğ tarihi yani borçlunun tebellüğ ettiği tarih esas alınır.

Genel haciz yolu ile başlatılan ilamsız icra takibine itiraz edildiğinde borçlunun haklılığı ya da haksızlığı araştırılmaz. İtiraz ile birlikte başlatılan icra takibi durur. Alacaklı, borçlunun yapmış olduğu itirazın bertaraf edebilmek ve icra takibine devam edebilmek için İcra Mahkemesinde altı ay içinde itirazın kaldırılması ya da genel mahkemelerde bir yıl içinde itirazın iptali davası açmalıdır.

BORÇLU OLMADIĞINIZ HALDE İCRA TAKİBİ BAŞLATILMIŞ İSE

Borçlu olmadığınız halde tarafınıza icra takibi başlatılmış ise, ödeme emrini tebliğ alan kişi borçlu olmadığını düşünüyorsa ödeme emrine derhal itiraz etmelidir. Haksız yere gönderilen ödeme emrine karşı itiraz süresi 7 gündür. Borçlu olmadığınız halde tarafınıza icra takibi başlatılmış ise 7 gün içinde bu takibe itiraz edilmelidir. Genel haciz yolu ile başlatılan ilamsız icra takibinde ödeme emrine itiraz, ödeme emrini gönderen icra dairesine yapılır. İtiraz icra dairesi müdürlüğünce tutanağa bağlanmak kaydıyla sözlü olarak da yapılabilir; ancak her zaman yazılı olarak itiraz yapılmasında fayda vardır. Yapılan itiraz da borçlunun ifadesinden icra takibine itirazın açıkça anlaşılıyor olması gerekmektedir. Borcun tamamına itiraz edilebileceği gibi bir kısmına da itiraz edilebilir. Borçlu borca dayanak gösterilen belgedeki imzaya itiraz etmek istiyorsa, imzanın kendisine ait olmadığını ayrıca ve açıkça bildirmek, belirtmek zorundadır.

HAKSIZ YERE BAŞLATILAN İCRA TAKİBİ KESİNLEŞMİŞ İSE NE YAPILMALIDIR ?

Haksız yere başlatılan icra takibi kesinleşmiş ise ne yapılmalıdır sorusunun cevabı olarak belirtmek gerekir ki, genel haciz yoluyla başlatılan ilamsız icra takibinde kişi borçlu olmadığını düşünüyorsa, bu durumda kişi, borçlu olmadığını tespit etmek için takipten önce veya takipten sonra menfi tespit davası açabilir. Tarafınıza haksız yere başlatılan icra takibine ilişkin ödeme emrini tebliği almanıza rağmen itiraz etmediniz veya sizin bilginiz haricinde takibin kesinleşmiş olması halinde, kesinleşen icra takibine karşı menfi tespit davası açılmalıdır.

HAKSIZ YERE BAŞLATILAN İCRA TAKİBİNDE, İCRA DAİRESİNE ÖDEME YAPILDIKTAN SONRA NE YAPILMALIDIR ?

Genel haciz yoluyla başlatılan icra takibinde borçlu olmadığını düşünen kişi, haksız yere başlatılan icra takibinde, icra dairesine ödeme yapıldıktan sonra artık menfi tespit davası açamaz, kişi anca istirdat davası açabilir. Yani, borçlunun aslında borcu olmadığı halde ödediği paranın geri alınması için bir dava açması söz konusu olur ki, bu dava istirdat davasıdır.

İstirdat Davasının Şartları;

  1. Borçlu, Borcu Olmayan Bir Parayı Ödemiş Olması Gerekir.
  2. Para İcra Takibi Sırasında Ödenmiş Olmalıdır.
  3. Para Cebrî İcra Tehdidi Altında Ödenmelidir.
  4. İstirdat Davası Bir Yıl İçinde Açılmış Olmalıdır.

Yukarıda açıklamaya çalıştığım hususları olabildiğince sadeleştirmeye çalıştım. Lakin unutulmamalıdır ki bu konular spesifik konular olup, muhakkak bir avukattan hukuki yardım alınmalı ve süreci avukat ile takip etmek gereklidir. Unutmayın hakkınızı size kimse vermez, siz hakkınızı arayarak alırsınız.

 

Avukat HİLMİ TIRAŞ

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Kayıp olarak aranan fenomen ölü bulundu

Kayıp olarak aranan fenomen ölü bulundu

23-11-2024 - MERSİN

Bu gece hava sıcaklığı 10 derece düşecek

Bu gece hava sıcaklığı 10 derece düşecek

23-11-2024 - MERSİN