İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLERİ TOPLANTISI MERSİN'DE YAPILDI

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba ve Milli Eğitim Bakanı (MEB) İsmet Yılmaz, Mersin’de gerçekleştirilen İl Milli Eğitim Müdürleri Değerlendirme Toplantısı’nın kapanış programına katıldı.

GÜNCEL - 31-03-2018 23:18

İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLERİ TOPLANTISI MERSİN'DE YAPILDI

Suphi Öner Öğretmenevi’nde dün başlayan ve bugün son bulan toplantının kapanışına Vali Ali İhsan Su’nun yanı sıra, Mersin Milletvekilleri Ali Cumhur Taşkın ve Hacı Özkan, Adana Milletvekili Fatma Güldemet Sarı, Burdur Milletvekili Reşat Petek ile Milli Eğitim Bakanlığımızın üst düzey yöneticileri, 81 ilimizin Milli Eğitim Müdürleri, il protokolü ve çok sayıda davetli katıldı.

 

Kalkınma Bakanı Elvan; “Günümüz Dünyasında Çok Hızlı Bir Değişim ve Dönüşüm Yaşanmaktadır”

 

Konuşmasına, günümüz dünyasında çok hızlı bir değişim ve dönüşüm yaşandığını ifade ederek başlayan Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, önceleri 40-50 yıl gibi bir sürede gerçekleşen bazı değişimlerin, artık sadece birkaç ayda gerçekleşebildiğini belirterek, dünya ülkelerinin daha fazla söz sahibi olmak için birbirleriyle büyük bir yarış içerisinde girdiklerini söyledi.

 

Daha önceleri en önemli gelişme ve kalkınma unsurunun fiziki sermaye olduğunu, bugünse fiziki sermayenin yerini beşeri sermayenin aldığına da işaret eden Bakan Elvan, beşeri sermayesi güçlü ülkelerin dünya çapında söz sahibi ülkeler olduğuna dikkat çekerek, beşeri sermayeyi güçlendirmenin yolunun ise insana odaklanarak eğitim kalitesini artırmaktan geçtiğine vurgu yaptı.

 

Kalkınma Bakanı Elvan; “Kalitenin Daha da Artırılmasına Yönelik Çalışmalara Hız Vereceğiz”

 

Konuşmasının devamında, Türkiye’nin 2023 hedefinin her alanda kaliteyi arttırmak olduğunu belirten Bakan Lütfi Elvan, son on beş yılda fiziki yatırım alanında önemli mesafeler kat edildiğini belirterek, küresel ölçekte daha güçlü ve söz sahibi olmak için bundan sonraki süreçte kalitenin daha da artırılmasına yönelik çalışmalara hız verileceğini kaydetti.

 

Çocuklarımızın nitelikli ve vasıflı yetişmelerinin önemini belirterek sözlerine devam eden Bakan Elvan, çocuklarımızın geleceğe hazırlanmasında İl Milli Eğitim Müdürlerinin rolüne dikkat çekerek, onların diğer bir anlamda Türkiye’nin geleceğini hazırladıklarını söyledi.

 

Bakan Elvan; “ Çocuklarımız Ne Kadar Nitelikli ve Vasıflı Yetişirse, Türkiye’nin Gelişmesi ve Kalkınması da O Kadar Hızlı Olacaktır”

 

Çocuklarımız ne kadar nitelikli ve vasıflı yetişirse, Türkiye’nin gelişmesi ve kalkınmasının da o kadar hızlı olacağını ifade eden Bakan Elvan; “Çocuklarımızı sadece bilgiyle donanımlı hale getirmek yetmez. Bu yarışa değerlerimizi de muhafaza ederek katılmalıyız. Değerlerimiz ve bilgi gücümüzün bir araya geldiği müddetçe, dünyada hiçbir güç karşımızda duramaz” dedi.

 

Konuşmasının sonunda, çocuklarımızın ve gençlerimizin daha iyi yetişmesi için, ‘Ülkem için ne yapabilirim?’ anlayışı içerisinde hareket edildiği takdirde, önümüzü kimsenin kesemeyeceğine olan inancını dile getiren Bakan Elvan, genç neslin iyi yönlendirilmesi ile birlikte Vatanına, Milletine ve Devletine sadık insanlar olarak yetiştirilmesi halinde ülkemizin çok daha büyük bir hızla gelişeceğini ve kalkınacağını söyleyerek sözlerini sonlandırdı.

 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Fakıbaba; “Ülke Genelinde Yapılan Yatırımlarla Sağlık, Eğitim, Ulaşım ve Tarım Alanında Önemli Gelişmeler Yaşanmıştır”

 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba ise bizleri büyüten yetiştiren ve eğitenlerin öğretmenlerimiz olduğuna dikkat çekerek başladığı konuşmasını, öğretmenlerin önemine değinerek sürdürdü. Okulların fiziki şartlarının iyi olmasının tek başına bir anlam ifade etmeyeceğini söyleyen Fakıbaba, bu konuda öğretmen ve idarecilerin eğitimdeki öneminin de altını çizdi.

 

Konuşmasının sonunda, son 15 yıl içerisinde ülke genelinde yapılan yatırımların hayata geçirilmesiyle sağlık, eğitim, ulaşım ve tarım gibi sektörlerde çok önemli gelişmeler yaşandığını bildiren Fakıbaba, özellikle tarımda çok büyük bir büyüme oranı yakalandığını da sözlerin ekledi ve emeği geçen herkese teşekkürlerini sundu.

 

Milli Eğitim Bakanı Yılmaz; “Bu Toplantıları Eğitim Gündemine İlişkin Konu ve Sorunlara Çözüm Üretmek Amacıyla Düzenliyoruz”

 

İl Milli Eğitim Müdürleri Toplantısı’nın hayırlara vesile olmasını temenni ederek konuşmasına başlayan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ise, Bakanlık Merkez Teşkilatı uygulamaları ile Taşra Teşkilatı arasındaki koordinasyonu sağlamak, İl Milli Eğitim Müdürlüklerinin eğitim ve öğretim faaliyetlerini değerlendirmek ve istişare ile eğitim gündemine ilişkin konu ve sorunlara çözüm üretmek amacıyla bu toplantıların düzenlendiğini, ayrıca toplantıda Bakanlığın gündeminde olan konuların İl Müdürlerimize aktarıldığını belirtti ve aynı zamanda katılımcıların ifade ettiği hususların da bakanlık gündemine girdiğini söyledi.

 

Milli Eğitim Bakanı Yılmaz; “Yetişmiş İnsan Gücünü Okullar Sağlar”

 

Ülkemizin çağdaş uygarlık seviyesinin üzerine çıkabilmesi için öncelikle yetişmiş insan gücüne ihtiyacı olduğuna dikkat çeken Milli Eğitim Bakanı Yılmaz; “Yetişmiş insan gücünü okullar sağlar. Okulun iyi olabilmesi de büyük ölçüde eğitim kalitesine bağlıdır. Nesil yetiştirme sorumluluğunu üstlenen bir kurum olarak herkesten daha fazla çalışmalı ve herkesten daha hassas ve özverili olmak zorundayız. Hangi alanda olursa olsun bütün çalışmalarımızın amacı çocuklarımıza kalkınmış refah içerisinde güçlü bir Türkiye bırakmaktır. Bunu da ancak eğitimle başarabiliriz. Geleceğimizin teminatı olan evlatlarımızın kişilik yetenek ve kabiliyetlerini en üst düzeyde geliştirerek, iletişim becerisi yüksek, takım çalışmasına uyumlu, eleştirel ve analitik düşünceye sahip kişiler olarak yetişmesini istiyoruz.” şeklinde konuştu.

 

Milli Eğitim Bakanı Yılmaz; “Türkiye, Beşeri Sermayesini Güce Dönüştürmeyi Başarabilmiş Ender Ülkelerden Biridir”

 

Konuşmasının devamında, Türkiye’nin beşeri sermayesini güç olarak kendisine dönüştürmeyi başarabilmiş ender ülkelerden biri olduğunu söyleyen Bakan Yılmaz, 2002 yılında eğitime ayrılan kaynak 11 Milyar lira iken, 2018 yılında milli gelirimizin %6.2’sinden fazlasına denk gelen 134 Milyar 727 Milyon liraya ulaştığını kaydetti.

 

Fırsat eşitliğine dayalı kaliteli bir eğitim verebilmek amacıyla, 2003’ten günümüze kadar Türkiye genelinde 64 milyar liralık eğitim yatırımı yapıldığının bilgisini vererek konuşmasına devam eden Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Mersin’e de 1 milyarın üzerinde yatırım yapıldığını aktardı. Derslik sayılarına her geçen gün yenilerinin eklendiğini kaydederek konuşmasını sürdüren Bakan Yılmaz, “2003 yılından bu yana 282 Bin 166 yeni derslik yaptık. 2019 yılı sonuna kadar tüm Türkiye’de tekli eğitime geçmeyi amaçlıyoruz. 2002’den 2017’ye derslik başına düşen öğrenci sayısı ilköğretimde 36’dan 24’e düşürdük. Ortaöğretimde derslik başına düşen öğrenci sayısı 30’dan 23’e düştü. Bu dönemde 584 binin üzerinde öğretmen ataması gerçekleştirdik. Türkiye genelinde öğretmen başına düşen öğrenci sayısı 2003’te 28 iken şimdi 17’ye düştü. Ülkemizin her yerinde norm kadro doluluk oranları birbirine yaklaştı. Bu yıl da 25 bin öğretmen alımı gerçekleştireceğiz. Bu yeni alınan öğretmenler çalıştığı yerde en az 6 yıl çalışacak” dedi.

 

Milli Eğitim Bakanı Yılmaz; “Eğitimde Fırsat Eşitliğinin Vazgeçilmez Bir İlkedir”

 

Sözlerinin devamında, eğitimde fırsat eşitliğinin vazgeçilmez bir ilke olduğunu vurgulayan Milli Eğitim Bakanı Yılmaz, her bir çocuğumuzun eğitimin imkânlarından aynı oranda yararlanmasını istediklerini, bunun için ise Türkiye genelinde 4 milyar 626 milyon kitabın ücretsiz olarak dağıtıldığını, yine eğitim kalitesinin artırılması ve devamlılığın sağlanabilmesi için de şartlı eğitim yardımı programının başlatıldığını kaydetti. Bu program ile, annelerin evlatlarını düzenli olarak okula göndermesi kaydıyla, okul öncesi eğitim ve ilkokula gönderdikleri erkek çocuklar için 35 lira, kız çocukları için 40 lira; liseye gönderdikleri erkek çocukları için 50 lira, kız çocukları için de 60 lira destek verildiğini söyledi.

 

Bu kapsamda, yaklaşık 25 milyon öğrencinin annesine, 6 Milyar lira ödeme yapıldığını açıklayan Bakan Yılmaz, “Ücretsiz destekleme ve yetiştirme kursları veriyoruz, geçen yıl bu kurslara 9 milyonun üzerinde öğrencimiz katıldı. Bunun yanında yabancı dili sorun hale gelmekten çıkarmak, öğrenilebilir hale getirmek amacıyla bu yıl ilk defa bir uygulama başlattık. 81 ilde yaklaşık 800’e yakın pilot okul belirledik. Bu okullarda 100 bine yakın öğrenciye İngilizce eğitimi veriyoruz. Bunun sonuçlarını gördükten sonra da diğer okullara da yaygınlaştıracağız. Yine bu yıl başlattığımız bir yenilik ilkokullardaki yetiştirme programı kapsamında, herhangi bir nedenle Türkçe veya matematik derslerinde eksiği olanlara haftada en az iki saat ders vereceğiz.” ifadelerini kullandı.

 

Milli Eğitim Bakanı Yılmaz; “ 520 Binin Üzerinde Öğrencimize Eğitim Öğretim Desteği Verdik”

 

Gelişen ekonomi ve desteklerle birlikte özel sektörün de yatırımlarının arttığını sözlerine ekleyen Bakan İsmet Yılmaz, “2002’de özel okullardaki öğrenci sayısı 233 bin iken, bu yıl 1 milyon 327 bin 470’tir. Bu yıl 75 bin yeni öğrenciye destek verdik, toplam 305 bin öğrenciye eğitim öğretim desteği veriyoruz. Bugüne kadar 520 binin üzerindeki öğrenciye destek vermiş olduk. Bu yıl bin 777 yeni özel okul açıldı, son iki yılda açılan özel okul sayısı 2 bin 799’dur. Şu an özel okullardaki öğrenci oranı, toplam öğrenciye oranı %8 civarında. 2003-2014 yılları arasında Türkiye genelinde 952 bin bilgisayar okullarımıza ulaştı. 41 bin 405 okulumuza internet bağlantısı sağladık ve 30 bine yakın da bilişim teknolojileri sınıfı açtık. Cumhuriyet tarihinin en büyük eğitim yatırımlarından biri olan Fatih Projesi’ni başlattık. Bu proje kapsamında 1 Milyon 400 binin üzerindeki tablet bilgisayarı öğretmen ve öğrencilerimize dağıttık. 432 binin üzerindeki akıllı tahtaları öğrencilerimizin hizmetine sunduk” dedi.

 

Milli Eğitim Bakanı Yılmaz; “Kodlama Dersi Pratiği İçin Klavyeli Bilgisayar Dağıtmayı Planlıyoruz”

 

Konuşmasının devamında, 10 yıllık süre içerisinde daha da genişletilmiş olarak ilkokulları ve meslek okullarını ve özel okulları da içine alarak bu projeyi geliştireceklerini kaydeden Bakan Yılmaz, bu yıl 4 ve 5. Sınıfların müfredatına eklenen kodlama dersi nedeniyle, öğretmen ve öğrencilerimizin bu dersleri daha pratik olarak yapabilmelerini sağlamak adına, tablet bilgisayar yerine klavyeli bilgisayar verilmesini planladıklarını açıkladı.

 

Eğitimde yapılan başarılı çalışmaların en son çıktılarından birinin, okullaşma oranının artması olduğuna da değinen Bakan Yılmaz, zorunlu eğitimin 12 yıl olarak uygulandığı ilk yıl olan 2012-2013 yılında net okullaşma oranı yüzde 70 iken, bugün yüzde 82’nin üzerine çıktığını, 15 yaş üzeri okuryazar oranının ise 2002’de yüzde 85,1 iken bugün bu oran yüzde 96 seviyesine ulaştığını kaydetti. Geriye kalan yüzde 4’lük kısmın da Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Muhterem Eşlerinin himayelerinde başlatılan ‘Okuma Yazma Seferberliği’nin sonunda, toplumumuzdaki okuma yazma oranını yüzde 99’a çıkarmayı hedeflediklerini de sözlerine ekleyen Bakan Yılmaz, genel okullaşma oranının da 2002 yılında yüzde 62 iken, bugün bu oranın yüzde 82’nin üzerine çıktığını belirtti.

 

Her hizmetin önemli olduğunu, ancak eğitimin geleceğimizi şekillendirecek bir hizmet alanı olduğu için diğerlerinden çok daha önemli olduğunun altını çizerek sözlerine devam eden Bakan Yılmaz, “Önümüzdeki dönemde de okul öncesi eğitimden yükseköğretime kadar, tüm eğitim yatırımlarına devam edeceğiz. Geleceğimiz, mutluluğumuz, huzurumuz eğitim hizmetlerindeki başarıyla mümkündür.” dedi.

 

Milli Eğitim Bakanı Yılmaz; “Sizlerden Ulaşılan ve Görüşülen Yöneticiler Olmanızı Özellikle İstiyorum”

 

Konuşmasının devamında, daha iyi ve kaliteli bir eğitim sisteminin tesisi açısından önem arz eden hususlara değinen Bakan Yılmaz, “Eğitim kalitesinin artırılmasında en önemli husus il müdürlerimiz, okul yöneticilerimiz ve öğretmenlerimizdir. Onların motivasyonlarını yüksek tutmak için çalışanlarımıza her fırsatta yakın olmaya özen göstermeliyiz. Bu anlamda sık sık okulları ve öğretmen odalarını ziyaret edelim. Sizlerden ulaşılan ve görüşülen yöneticiler olmanızı özellikle istiyorum. Bu tutum sizlere sorunları yerinde görme ve yerinde çözümler üretme fırsatı sağlayacaktır.” şeklinde konuştu.

 

Sözlerini eğitim idarecilerine tavsiyelerde bulunarak devam eden Bakan İsmet Yılmaz, öğretmenlerimizin ülke ve il düzeyinde dengeli dağılımını çok önemsediklerinin üzerinde durarak sürdürdüğü konuşmasını, başta öncelikli gündem maddesi olan istismar ve madde bağımlılığıyla mücadele olmak üzere, okullarımızın ve öğrencilerimizin güvenliğinin sağlanmasına yönelik üzerinde durulması ve yapılması gereken çalışmalara değinerek noktaladı.

 

Vali Su; “İlimizde Eğitimden Sağlığa, Tarımdan Ulaşıma Kadar Her Alanda Önemli Hizmetler Yürütülmektedir”

 

Vali Ali İhsan Su ise ilimizde eğitimden sağlığa, tarımdan ulaşıma kadar her alanda önemli hizmetler yürütüldüğünün altını çizerek başladığı konuşmasını, bu hizmetlerin gerçekleştirilmesi noktasındaki hizmetlerinden dolayı Kalkınma Bakanımıza, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımıza ve Milli Eğitim Bakanımıza teşekkürlerini sunarak noktaladı

 

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Minibüs şoföründen trafikte araç sürücüsüne halatlı saldırı

Minibüs şoföründen trafikte araç sürücüsüne halatlı saldırı

29-09-2024 - GÜNCEL

Erdemli’de 8. kattan düşen vinç tamircisi hayatını kaybetti

Erdemli’de 8. kattan düşen vinç tamircisi hayatını kaybetti

27-09-2024 - GÜNCEL