TBB VE 27 BARO, AVUKATLIK MESLEĞİNİN SORUNLARI VE ÇÖZÜM YOLLARI ÇALIŞTAYINDA BULUŞTU

MERSİN - 10-02-2020 13:22

TBB VE 27 BARO, AVUKATLIK MESLEĞİNİN SORUNLARI VE ÇÖZÜM YOLLARI ÇALIŞTAYINDA BULUŞTU

Mersin Barosu Avukat Hakları Merkezi tarafından, 8 – 9 Şubat 2020 tarihlerinde gerçekleşen  ‘Avukatlık Mesleğinin Sorunları ve Çözüm Yolları” konulu çalıştay, Türkiye Barolar Birliği ile 27 baronun katımıyla yapıldı.  Üç ayrı çalışma masasının oluşturulduğu çalıştayda, ‘Avukatlık mesleğinin ekonomik sorunları ve çözüm yolları’, ‘Avukatlık mesleğinin icrası sırasında yaşanan hak ihlalleri, sorunlar ve çözüm önerileri’, ‘Avukatlık mesleğinde avukatlar arası dayanışma, avukatlık meslek kuralları, meslekte etik anlayışının mesleği icra edenlerce ihlal edilmesi sorunu ve çözüm yolları’ konularında atölye çalışması yapıldı.

Mersin Barosu Konferans Salonunda düzenlenen çalıştaya TBB Yönetim Kurulu Üyesi ve TBB Avukat Hakları Merkez Koordinasyon üyesi Av. Gültekin Uzunalioğlu, TBB yönetim kurulu üyesi Av. Ali Elibol, Mersin Barosu Başkanı Av. Bilgin Yeşilboğaz,  Adana, Gaziantep, Hatay, Sivas, Osmaniye Barosu Başkanları, yöneticileri ve avukat hakları merkezi temsilcileri, Mersin Barosu yönetim kurulu, TBB Avukat Hakları Merkezi Yürütme Kurulu Üyeleri Av. Şenol Yücesoy, Av. Hüseyin Köprülü, Av. Atilla Önal, Av. Ramazan Çakmakcı ve Av. Burhan Uyan, Adıyaman, Ankara, Aydın, Antalya, Çorum, Denizli, Giresun, Isparta, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kırıkkale, Kocaeli, Konya, Ordu, Siirt, Sakarya, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon barolarının yöneticileri, temsilcileri, avukat hakları merkezi başkanları, Mersin Barosu Avukat Hakları Merkezi Başkanı Av. Elçin Özkan Yiğit ve merkez üyesi avukatlar katıldı.

 “BİZLER KEŞKE BUGÜN, BU ÇALIŞTAYI YAPMIYOR OLSAYDIK”

Açılış konuşmasını yapan Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, avukatlık mesleğinin, tarihin en eski mesleklerinden birisi olduğunu ifade ederek, “Avukatlık mesleği 1939 yılından bugünlere, ülkenin siyasal rejiminden kaynaklı kesintilerle ciddi erozyona uğradı ama avukatlar hiçbir zaman mücadelelerinden vazgeçmediler. Avukatlar, hem mesleğin gelişmesi, hem de ülkedeki demokratik, özgürlükçü yaşamın gelişmesi anlamında çok ciddi mücadeleler verdiler, ciddi bedeller ödediler.  

Yargının değişik yapılara bağlandığı bu süreçte, her geçen gün avukatlık mesleğinin icrasını zorlaştıran yasal ve fiili düzenlemelerin gerçekleştiği, avukat hakkı ihlallerinin gün geçtikçe arttığı, mesleğimizin yok edilmeye çalışıldığı bir düzendeyiz. Keşke bizler bugün bu çalıştayı yapmıyor olsaysık da, savunmanın sorunlarını; erkler, devlet yöneticileri savunmaya saygı duyarak çözülebilseydi. Belirli periyotlarda farklı barolarımızın sıkça düzenlemiş olduğu avukat hakları çalıştayı, avukatların ne denli tehlike ve tehdit altında olduğunu göstermektedir. Savunma mesleğine ve savunma hakkına saygı duyulduğu vakit, yargının gücünün ve toplumunda yargıya olan güvenin artacağı bilincine varılmalıdır” şeklinde konuştu.

“YARGI REFORMUNUN FİYASKOYLA SONUÇLANACAĞINI BİR KEZ DAHA BELİRTİYORUZ”

Avukatın yargının dışına itilerek, savunmasız bir yargı sisteminin oluşturulmak istenmesi, avukatın mahkeme salonlarında, kalemlerde, kolluklarda, mesleğini icra ettiği her yerde hak ihlaline uğraması, ülkemizde kontrolsüz bir şekilde hukuk fakültesinin ve avukat sayısının hızla artması, avukatların ekonomik ve özlük haklarının hala iyileştirilmemiş olması, CMK ücret tarifesindeki adaletsizlik, avukatlık mesleğinin başlıca sorunları olduğunu vurgulayan Yeşilboğaz, “İçinde bulunduğumuz bu durumda, yargı reformu paketinin fiyaskoyla sonuçlanacağını bir kez daha belirtmek zorundayız. Mesleki sorunlarının çığ gibi büyüdüğü bu süreçte, bizler de birlik ve beraberliğimizi büyütmek zorundayız. Savunma mesleğimizi özgürce, saygın bir şekilde ve her anlamda emeğimizin karşılığını alarak yapmayı sürdürebilmek için çalıştayımızda bir araya gelerek, sorunlar ve çözüm yolları üzerinde fikir üreterek, çözüm yollarının ortak bir tavırla hayata geçirilmesini sağlamak adına, çalıştayın düzenlemesinde emeği geçen avukat hakları merkezimize ve yönetim kurulumuza, ayrıca çalıştayımıza destek veren Türkiye Barolar Birliği’ne, katılan tüm meslektaşlarımıza, tek tek teşekkür eder, saygılarımı sunarım” diye konuştu.

UZUNALİOĞLU: “SORUNLARIMIZDA HALA AYNI YERDEYİZ”

Daha sonra konuşma yapan TBB Yönetim Kurulu Üyesi ve TBB Avukat Hakları Merkez Koordinasyon üyesi Av. Gültekin Uzunalioğlu, “Mersin Barosu tarafından düzenlenen çalıştayın, katıldığım avukat hakları çalıştaylarının en verimlisi ve en kalitesi olduğunu gördüm.  Meslek sorunlarımız konusunda biz hepimiz aynı taraftayız. Kimse kimsenin rakibi değil. Meslek hayatıma başladığımda aynı sorunlarımızın çoğu vardı. Zaman içerisinde bir kısmı çözüldü ama daha fazlası da üstüne eklendi. Sorunlarımızda hala aynı yerdeyiz. Bunun için birbirimizle çatışmadan aynı hedefe yönelirsek, mesleki sorunlarımızı çözeceğimize inanıyoruz. Bu çalıştaydan alacağımız sonuç raporlarını, TBB yönetim kuruluna sunmayı görev biliyoruz. Çözüm önerilerini icra makamıyla da görüşeceğiz ve konunun takipçisi olacağız. Olumlu bir sonuç almayı temenni ediyoruz. Türkiye Barolar Birliği ve baroların ortak paydası meslek sorunudur ve hep birlikte el ele, omuz omuza verirsek sorunlarımızı kolaylıkla aşabileceğimize inanıyorum. Çalıştayın gerçekleşmesine emek veren ve çalıştaya katılan tüm meslektaşlarımıza teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Çalıştayın sonuç bildirgesinin önümüzdeki süreçte açıklanacağı bildirildi.

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Mersin’de ’Dezenformasyonla Mücadele Kurumlar Arası İş Birliği Protokolü’ imzalandı

Mersin’de ’Dezenformasyonla Mücadele Kurumlar Arası İş Birliği Protokolü’ imzalandı

21-11-2024 - MERSİN

Mersin’de 3. Arnica ArtLand Sanat Çalıştayı Sergisi açıldı

Mersin’de 3. Arnica ArtLand Sanat Çalıştayı Sergisi açıldı

21-11-2024 - MERSİN