DİĞER
Giriş Tarihi : 07-10-2020 09:27   Güncelleme : 07-10-2020 09:27

TRAFİK KAZASI SONRASI ARAÇ DEĞER KAYBI NEDİR ?

TRAFİK KAZASI SONRASI ARAÇ DEĞER KAYBI NEDİR ?

Merhaba sevgili okurlar geçen hafta ki yazımızda, trafik kazası sonucunda yaralanan kişilerin veyahut vefat edenlerin mirasçılarının açabileceği davalardan olan maddi ve manevi tazminat davalarından bahsetmiştik. Bu hafta da bu konunun bir devamı olan Trafik Kazası Sonrası Araç Değer Kaybından bahsedeceğiz.

 

Trafik kazası ; karayolunda karşılıklı 2 veya daha fazla motorlu aracın birbiri ile çarpışması sonucu meydana gelen olaydır. Bir kazanın trafik kazası sayılabilmesi için muhakkak bir aracın Karayolları Trafik Kanunda belirtilen şartlardan olan aracın motorlu olması şartırdır. Trafik kazası sonucu bir önceki yazımızda da belirttiğimiz üzere meydana gelen kaza neticesinde ölüm yada yaralanma meydana gelmesi durumunda yaralanın kendisi yada veyahut ölenin yakınları maddi ve manevi tazminat davası açabilmekteydi. Bu durumun yanında sadece kaza sonucu kişilerde değil, kazaya karışan araçlarda da hasar veyahut kaza neticesinde değer kayıpları meydana gelmektedir. Bu gibi durumlarda da sigorta ve kasko poliçeleri akla gelmektedir. Bilindiği üzere araç sahipleri, araçlarını aldıktan sonra araçlarını sigortalatma sürecine girerler. 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 91. Maddesi zorunlu trafik sigortasını düzenlemekte olup, trafik sigortasının yapılmaması halinde araçların trafikten men edileceğini belirtmiştir. Ayrıca Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sigortası Genel Şartları da zorunlu trafik sigortasını, şartlarını, kaza durumunda kapsadığı alanları açıklığa kavuşturmuştur. Herhangi bir kaza halinde karşı tarafın malına ya da canına verilen zararı belirli sınırlar dahilinde karşılayan sigorta türü olan trafik sigortası, araç işletenleri tarafından zorunlu olarak yaptırılır. Maddi hasarlı trafik kazalarında kazaya karışan taraflar, polis çağırmaksızın kendi aralarında kaza tespit tutanağı düzenleyebilirler. Maddi hasarlı trafik kazası sonucu tarafların tutanağın tutulması bakımından anlaşamaması durumunda kaza maddi hasarlı da olsa polis çağırmak ve tutanak tutulmasını sağlamak gerekmektedir. Aksi takdirde zorunlu sigorta (trafik sigortası) ve ihtiyari sigorta(kasko) ile aracın onarılmasını veya perte çıkartılmasını sağlamak güçleşebilir. Bu işlemler yapıldıktan sonra kusurlu olarak tespit edilen sürücünün yaptırmış olduğu sigorta şirketine başvuru yapılır.

 

            Araç Değer Kaybı Nedir? Değer Kaybı Sonrası Nereye Başvurulur?

 

Araç değer kaybı; Trafik kazası nedeniyle hasar gören aracın onarım, bakım, tadilat işlemlerinden geçmesi sonrası ikinci el piyasa değerindeki düşüşünü ifade eder. Aracı karşı tarafın kusuru sonrası hasar alan araç sahibi, zararının karşılanması için ilk olarak karşı tarafın trafik sigorta şirketine başvurması gerekir. Trafik sigortasına başvurmadan araçla ilgili maddi tazminat davası açılması mümkün değildir. Başvuru dava açılması için de bir usul şartıdır.( 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunun 97. Maddesi)  Trafik sigorta şirketinin başvurucuya 15 gün içerisinde cevap vermesi şartı vardır. Trafik sigortasından gerekli cevabı alamayan ya da hasarının telafi edilmediğini düşünen başvurucu bu aşamadan sonra isterse genel mahkemelerde dava açabileceği gibi bir diğer seçenek olarak da Sigorta Tahkim Komisyonuna başvurabilir. Sigorta Tahkim Komisyonu; sigortacılık yapan kuruluşla uyuşmazlığa düşen kişinin, uyuşmazlığa konu teşkil eden olayla ilgili olarak orta yolda buluşmasını sağlar. Eğer bu komisyonda da anlaşamazsanız araç değer kaybı davası açabilirsiniz.

Araç Değer Kaybı Davası Nedir ve Kimlere Karşı Açılır ?

 

Araç değer kaybı, çift taraflı olarak gerçekleşen bir trafik kazası sonucunda aracınızın piyasa rayicine göre yaşamış olduğu değer düşüklüğüne verilen addır. Araç değer kaybı, kusur oranında karşı tarafın kendisinden (kusurlu aracın işleteninden ve sürücünden) istenebileceği gibi karşı tarafın sigorta şirketinden de istenebilmektedir. Aracınızın değerinin kaybı hukuk sistemimize bir haksız fiil tazminatı çeşidi olarak Yargıtay’ın yerleşik içtihatları ile girmiştir.

 

Araç Değer Kaybı Başvurusunda veya Davasında Hangi Kriterler Kullanılarak Karar Verilir ?

 

Değer azalmasının veya değer kaybının belirlenmesinde dikkate alınan ölçütler her olayın somut özelliklerine göre değişebilecek ise de aracın markası, model yılı, aracın kullanım amacı, kullanım süresi, yıpranma payı, araçtaki hasar ağırlığı, hasara uğrayan bölge, aracın kilometresi, hasarın giderilmesinde kullanılan parçaların niteliği göz önüne alınarak inceleme yapılır. İncelemeyi eksperler yapar ve raporlar. Bu rapor sonrası kusur ve araçtaki değer kaybına göre karşı tarafın sigorta şirketinden ya da aracın kasko şirketinden araçta meydana gelen zarar tazmini istenir.

 

 

 

 

 

 

Mersin Beyaz GündemMersin Beyaz Gündem