ERDEMLİ
Giriş Tarihi : 07-06-2022 19:26   Güncelleme : 07-06-2022 19:33

Kumkuyu yıkımının perde arkası

Son günlerde Mersin ve Erdemli’de kamuoyu vicdanını sızlatan ve hepimizi derinden üzen görüntülerin meydana geldiği Tırtar Mahallesindeki yıkımlarla ilgili olayın nasıl geliştiğini, niçin içerisinde bulunan vatandaşlara bu yerlerin satılmadığını bu yıkım neden gerçekleştiğini araştırdık.

Kumkuyu yıkımının perde arkası

Hazineye ait olan 781 Ada 1 Parsel’de toplam 32930 M2 arazi üzerinde 3 binada toplam 7 aile yıllardır yaşıyorlar, bahçe yetiştiriyorlar ve devlete ecrimisil ödüyorlar.

15/6/2012 tarihinde Kumkuyu Belediyesi Hazineye ait olan bu yerleri Turizm Tesis olarak planlıyor ve imar planını bu şekilde yapıyor.

Bu arazide oturan vatandaşlar evlerine elektrik, su bağlatıyor, kapı numaraları var. 2018 yılında imar barışından da yapı kayıt belgelerini alıyorlar.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı hazineye ait olan ve turizm tesis alanı olarak işaretlenen bu yeri 6306 sayılı kanunun 2. Maddesi C bendi gereğince 3/6/2021 tarihinde rezerv alanı ilan ediyor.

Bakanlık 781 Ada 1 parseli 16/9/2021 tarihinde de açık arttırma usulüyle satışa çıkarılıyor.

(Peki niçin içerisindeki vatandaşlara satılmıyor? Sorusunun cevabını aradık. Turizm tesis alanı olarak işaretlendiği için ve rezerv alanı olarak ilan edildiği için açık ihale usulüyle satılabileceğini öğrendik)

İhalenin ardından 20/10/2021 tarihinde taşınmazın üzerine bina yapan vatandaşların aldıkları yapı kayıt belgesi kanun gereğince iptal ediliyor ve Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından şahıslara tebligat yapılıyor.

10/4/2022 tarihinde de evlerin boşaltılması gerektiği yapılan bir tebligatla vatandaşlara ulaştırılıyor.

Tabi bu arada edindiğimiz bilgiye göre satın alan şahıs ve vatandaşlar bir araya gelerek görüşme yapılıyor ve işin büyümeden halledilmesi yoluna gidilmeye çalışılıyor. Ama nedense anlaşma sağlanamıyor.

31/5/2022 tarihinde yapılan yeni bir tebligatla (Vatandaşlar bu tebligatları teslim almıyor, yasa gereği tebligatlar Tırtar mahalle muhtarlığına teslim ediliyor) 2/6/2022 tarihinde evlerin yıkılacağı bildiriliyor.

Ve netice itibariyle 2 Haziran 2022 tarihinde Perşembe günü o hepimizin yüreğini burkan görüntülerin oluştuğu yıkım gerçekleştiriliyor.

Mersin Valiliği Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünün Resmi yazılı talimatıyla bütün resmi kurumların katılımıyla gerçekleşen Tırtar’daki yıkım olayının ulaştığımız kriminolojik gelişimi bu şekilde.

Bütün bunlarla birlikte bu evlerde oturan, oraları mesken tutan, bahçe yetiştiren, geçimini sağlayan bu kişilerin bu devletin vatandaşı olduğu unutulmamalı ve bu insanlara birer ev yapılarak açıkta bırakılmamalıydı. Kamuoyunun vicdanı bu şekilde sızlatılmamalıydı.

Her ne olursa olsun. Millet bu yapılanları unutmayacak.

Böyle olmamalıydı.

Mersin Beyaz GündemMersin Beyaz Gündem