YAKTIN BİZİ RUSYA

Erdemli ve diğer narenciye yetiştirilen bölgelerde üreticilerin ortak konusu; dalında kalan ürünleri.Rusya’nın ülkeye girecek sebze ve meyvelerden örnekler alarak, zirai ilaç kalıntısı kontrolü yapıyor.

MERSİN - 3 yıl önce

Akdeniz sineği kalıntısı analizi de yapıyorlar. Gümrük kapılarına gelen TIR’lardan aldıkları ürünleri laboratuarlarında inceliyorlar.Bu inceleme işini kısa sürede yapmadıklarını anlatıyor ihracatılar. 5 ile 10 gün aralığında sonuçlar çıkıyormuş.

             İ    C

Analiz sonucu “zirai ilaç kalınıtsı var” şeklinde çıkan TIR geri çevriliyor.Rusya’da satılacak şekilde hazırlanan ama zirai ilaç kalıntısı çıktığı için geri gönderilen ürün iç pazarda daha düşük fiyatlara halkımıza satılıyor.Zirai ilaç kalıntısı çok önemli bir konu.Avrupa Birliği ülkeleri ve ABD’de zirai ilaç kalıntısı oranı yüzde 3-4 olarak kabul ediliyor. Bu oranın üzerinde zirai ilaç kalıntısı bulunan yaş sebze ve meyveler pazara sunulmuyor.

                  İ     C

Türkiye’de sektör yetkililerinin verdiği bilgiye göre bizim ürünlerimizde bu oran yüzde 1’in bile altına inmiş durumda.Bu uygulama yalnızca narenciye ürünleri için yapılmıyor. İhraç edilen sebze ve meyvelerin tümüne uygulanıyor.

                  İ   C

Ürünleri taşıyan TIR’ların analiz sonuçları çıkıncıya dek bekletilmesi uygulaması hem masrafı artırıyor hem de ürünlerin kalitesinin bozulmasına neden oluyor.İşte bu uygulama nedeniyle ihracatçı firmalar

risk altında.

                İ   C

Ruslar,bizim zirai ilaç kalıntısı belgesine inanmıyor ve kendileri analiz yapıyorlar.Analiz süreci yaş sebze ve meyve için uzun süre olan 5-10 günlük zaman dilimine kadar uzanıyor.İstenilen standartlarda olmayan ürünleri taşıyan çok sayıda TIR geri çevriliyor.Ya Akdeniz sineği kalıntısı var ya da zirai ilaç kalıntısı var deniliyor. Eğer ürün ilaç kalıntısız çıkarsa gümrük kapısında bekleme sürecinde kalitesi bozulmaya başlıyor ve satış fiyatı düşüyor.Ayrıca,taşımayı yapan TIR sahiplerine bekleme ücreti ödeniyor.

                  İ   C

Rusya’nın bu uygulamaları sebze ve meyve üreticilerini derinden etkiliyor.

Sebze ve meyvenin en büyük alıcısı RUSYA.RUSYA, zirai ilaç kalıntısı analiz raporu nedeniyle güçlük çıkardığı için benim enterdonat limonlar dalında kaldı.Dilerim, dikenli limonlarımızı satılır. Ama,

umut yok gibi görünüyor....

Günün Diğer Haberleri