YILDA ORTALAMA 8 BİN ÇOCUK CİNSEL İSTİSMARA UĞRUYOR

Mersin Barosu Başkanı Av. Bilgin Yeşilboğaz ve TBB Çocuk Hakları Kurulu Üyesi Av. Burcu Düzen, Mersin Sanayicileri ve İşinsanlarıDerneği (MESİAD) tarafından, çocuk istismarı ve çocuk haklarına dikkat çekmek amacı ile düzenlenen 'Önce Çocuk' isimli panelde, Türkiye’de cinsel istismarın boyutu ve çocuk hakları konusunda bilgiler verdi.

GÜNCEL - 6 yıl önce

MESİAD tarafından düzenlenen 'Önce Çocuk' isimli panelde Prof. Dr. Tacettin İnandı, ‘şiddet kavramı ve türleri, şiddet kültürü ve barış kültürü, çocuğa yönelik şiddetin boyutu, nedenleri, önleme ve kontrol yolları, Prof. Dr. Hakan Kar, ‘çocukta fiziksel istismar’, Prof. Dr. Halis Dokgöz, ‘çocukta cinsel istismar’, Prof. Dr. Fevziye Toros, ‘çocuk istismarında ruhsal değerlendirme, cinsel istismar sonucu oluşan ruhsal sorunlar, istismardan koruma eğitimi, TBB Çocuk Hakları Kurulu Üyesi Av. Burcu Düzen ise, ‘çocuk istismarında hukuki süreç’ konularında sunum yaptı. 

“CİNSEL İSTİSMAR SUÇUNDA AKDENİZ BÖLGESİ İKİNCİ SIRADA”

Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz konuşmasında, Dünyada her 5 çocuktan 2’sinin fiziksel, duygusal ya da cinsel istismara uğradığını veya ihmal edildiğinin altını çizerek, “Ne yazık ki uzmanlar cinsel istismar vakalarının ancak yüzde 15’inin adli mercilere intikal ettiğini söylüyor. Gerisinin üzeri bir şekilde kapatılıyor ve çocuklar yaşadıkları travmalarla kalıyor. Dünyada son 4 yılda çocuklara yönelik taciz veya şiddet uygulamaları yüzde 90 arttı. Tecavüzcülerin tahminen % 5'i ortaya çıkarken % 95'i gizli kalıyor. Ensest ilişkilerin ise binde biri ortaya çıkıyor. 16 yılda 440 bin çocuk doğum yaptı” dedi.

Türkiye'de çocuk istismarıyla ilgili dava sayısının son 10 yılda yaklaşık 3 kat arttığını söyleyen Yeşilboğaz, “Adalet verileri, yılda ortalama 8 bin çocuğun cinsel istismara uğradığını ortaya koyuyor. Adalet Bakanlığı’nın yayınladığı verilere bakıldığında; Türkiye genelinde cinsel istismar suçu bölge ve yoğunluk gösterdiği iller bazında incelendiğinde, ceza davalarında açılan toplam suç sayısının 16.348 olduğu görülmektedir. Çocuklara yönelik cinsel istismar suçu bölge bazında incelendiğinde 4.813 ile en fazla Marmara Bölgesi’nde işlenirken, 2.720 ile Akdeniz Bölgesi takip etmektedir”diye konuştu.

“KARMA EĞİTİMİN KALDIRILACAĞINDAN BAHSEDİLMESİ, SORUNLA CİDDİ MÜCADELE EDİLMEYECEĞİ HİSSİYATINI UYANDIRIYOR”

Çocuğa yönelik şiddetin ve istismarın tamamen önlenemeyeceğini, ancak azaltılabileceğini ifade eden Baro Bşk. Bilgin Yeşilboğaz,“Sosyal devlet ilkesinin hâkim kılınması, kamu görevlilerinin etkin mücadelesi ve görev bilincinin geliştirilmesi, toplumsal duyarlılığın artırılması ve toplumsal birliktelikle mücadele sağlandığı takdirde, bu sorunla mücadelede başarılı olunabilir. Ayrıca çocuğa yönelik şiddetin ve istismarın tartışıldığı günümüzde, hala karma eğitimin kaldırılacağından bahsedilmesi,bizlerde sorunla ciddi mücadele edilmeyeceği hissiyatını uyandırıyor” şeklinde konuştu.

 

AV. BURCU DÜZEN: “ÇOCUĞA YÖNELİK İŞLENEN SUÇLARA KARŞI SUSMAMALIYIZ”

TBB Çocuk Hakları Kurulu Üyesi Av. Burcu Düzen ise konuşmasında, çocuk istismarında hukuki süreç hakkında bilgiler vererek, “ Bu süreç çocuk için de aileler için de başa çıkılması kolay bir durum değil, bunu biliyoruz. Çocuklara kendilerini korumayı öğretin. İstismara maruz kalmak çocuğun suçu değil, çocuğa inanın, onu dinleyin ve susmayın. Bizler sustukça bu suçların üstü örtülecek, başka çocuklar da zarar görecek. Böyle bir durumla karşılaştığınızda susmayın, ihbar edin, mücadele edin, mücadele etmekten vazgeçmeyin.Çocuklar bizim geleceğimiz, onlara hep birlikte sahip çıkalım” şeklinde konuştu.

 

Günün Diğer Haberleri