“Üretici Pazarı Pandemi Sürecinde Vatandaşa Umut Oldu”

Kimi evde yaptığı el emeği göz nuru ürünleri, kimi ise tarlada bin bir zahmetle ürettiği ürünleri satıyor. Mersin’in Erdemli İlçesi’nde 5 yıl önce kurulan üretici pazarı pandemi sürecinde vatandaşa umut oldu.

ERDEMLİ - 4 yıl önce

Üreticiden tüketiciye aracısız bir şekilde ürünlerin ulaşmasını sağlayan Erdemli Belediyesi, yaptığı çalışmayla vatandaşın yine yüzünü güldürüyor. Dört yüz üreticinin faydalandığı projede, üç bin sekiz yüz metre karelik bir alanda üreticiler satış yapıyor.

Üreticiden Tüketiciye Aracısız Satış

Üreticiden Tüketiciye aracısız satış ortamı sağlayarak vatandaşın bütçesine katkıda bulunduklarına dikkat çeken Erdemli Belediye Başkanı Mükerrem Tollu, üreticinin de tüketicinin de durumdan mutlu olduğunu vurguladı. Başkan Tollu,  “Üreticide bir birimse satış,  bu tüketiciye kadar beş birime çıkıyordu fiyat anlamında. Kurduğumuz ‘Üretici Pazarı’nda’ üreticilerimizi buradan direk tüketicilerimizle buluşturuyoruz. Hem çok taze çok kaliteli ürünleri, daha da ucuz bir bedelle tüketiciye sunmanın hazzını yaşıyoruz burada. Baktığımızda, burada çok ciddi manada bir girdi sağlıyoruz ailelerimizin bütçesine,  direk üretici ile tüketiciyi buluşturduğumuz için daha az maliyetle tüketiciye bu ürünleri sağlamaya çalışıyoruz. Üreticiler de tüketiciler de bu ürünleri aracısız tüketicilere ulaştırdıkları için hem üreticinin hem de tüketicinin kazan kazan anlayışıyla karlı çıktığı bir süreci burada yaşıyoruz” diye konuştu.

Kadın Üreticilerden Pazara Yoğun İlgi

Her biri el emeği göz nuru,  alın teri ürünlerin satışının yapıldığı pazarın en çok müdavimleri ise kadın üreticiler. Omuz omuza çalışan üreticiler durumdan oldukça memnun. Pandemi sürecinde zorlandıklarını ama üretici pazarının kendilerine umut olduğunu ifade eden üreticiler şunları kaydetti;

 Bir üretici,  “Ben üreticiyim elimde yarım kasa pancarım var, yarım kasa kabağım var. Hale gönderemem. Burada hem cüzi bir miktarda müşteriye veririm, hem müşteri faydalanır hem ben faydalanırım” diye konuştu.

  Bir üretici, “ Nohudumuzu, mercimeğimizi buranın yaylası Uzun Kuyu, o civarlarda üretiyoruz ve aracısız satıyoruz. Allah razı olsun belediyemizden, yardımcı oluyor” diye konuştu.

 Bir Üretici,  “Kendi ürettiğimizi satabilmek iyi bir duygu. Aracısız satabilmek ise daha güzel bir duygu.  Neden?  Kendin üretiyorsun kendin satıyorsun ” diye konuştu.

Bir kadın üretici,“ Burası üretici pazarı. Üretici pazarımıza sebep olup ta bize ekmek veren Mükerrem Tollu’ dur Başkanımızdan Allah razı olsun. Çok çok memnunuz” diye konuştu.

 Bir kadın üretici, “ Benim küçük çocuğum var çalışmaya gidemiyorum ama kendi ürettiğimi çocuğum yanımdayken,  tarladan buraya getirip nakite çevirebiliyorum, evimin ihtiyaçlarını karşılayabiliyorum” diye konuştu.

Bir kadın üretici,  “Arkadaşlar kendi ürettiklerini getirme fırsatı buldu. Gerçekten hepimiz yani. Mesela elma,  Büyük Sorkun’u bilirimsiniz? Yayladan getirdim, dün getirdim. Soğuk hava deposu değil. Normal evimden getirdim. Narımız yine, yumurtamız kendi köy yumurtamız” diye konuştu.

Bir kadın üretici,  “ Çok güzel bir şey, kendi ürettiğimizi kendimiz tüketiciye satabiliyorsun. Ve arada ki onların kazanacağını kendine kalıyor” diye konuştu.

Bir kadın üretici,  “Çok iyi bir duygu, istediğin zaman kendi harcamanı yapabiliyorsun. Ne kadar adam da verse kendin çalışma farklı” diye konuştu.

Üretici Pazarından Vatandaş Memnun

Üreticiden aracısız olarak kaliteli ürünleri uygun fiyata alabilen vatandaş ise durumdan oldukça memnun. Üretici ile tüketicinin buluştuğu pazarda ise vatandaşın yüzü gülüyor. Durumdan memnuniyetlerini ifade eden vatandaşlar şunları kaydetti;

Bir bayan vatandaş, “ Hanım efendi ürettikleri burada getirip satınca, daha hesaplı alıyoruz. Manavda iki katına oluyor neredeyse” diye konuştu.

Bir diğer vatandaş ise, “ Memnunuz, beğeniyoruz, her hafta Perşembe gelmeye çalışıyorum. Başka günlerde Pazar var ama bu, daha iyi daha doğal,  daha güzel. Kaliteyi uyguna alıyor musunuz? Tabi” diye konuştu.

Günün Diğer Haberleri