SORKUN BARAJI KURAKLIĞIN ZARARINI AZALTIRDI

Kış aylarında yeterli yağış almayan bölgemizde meteorolojik kuraklık başladı diyebiliriz. Meteorolojik kuraklığın ardından TARIMSAL KURAKLIK baş gösterecek.

MERSİN - 4 yıl önce

Tarımsal kuraklığın etkilerini, sıcak geçecek olan yaz aylarında daha keskin olarak göreceğiz. Sulama suyu sıkıntısı başlayacak. Sondajı olanların derdi daha büyük olacak; yeraltı suları azalacağından motorları ya çalışmayacak ya da yarı açık vanayla çalışacak.

                 İ     C

Erdemli’de sulama suyu Alata Deresi ve sondaj kuyularından çıkarılan su ile sağlanıyor.

                İ    C

Alata Deresi kaynağının bulunduğu bölgeye yeterli kar yağışı olmadığından, ya kuruyacak ya da suyunun debisi suladığı alana yetmeyecek kadar azalacak.

                  İ     C

Haftada bir kez damlama sistemiyle sulanan limon bahçelerine 15, Çapayla sulanan limon bahçelerine ise 30 gün aralıkla sulama suyu verilecek. Eğer, kuraklık daha da şiddetli olursa bu aralıklar daha da açılacak.

                  İ     C

Zaten geçmiş yıllarda Alata Deresi’nin suladığı alanlar, sondaj kuyularıyla destekleniyordu. Derede su azalınca,sondaj motorları çalıştırılıyordu. Kuraklık yer altı sularını azaltacağından sondaja da güvenmemek gerekiyor.

                    İ      C

Merkezi sondajların dışında bahçe sahiplerinin özel sondajları da bulunuyor.

                   İ       C

Yer altı sularından beslenen bu sondajları da tehlike bekliyor. Lokal olarak suyu azalan ya da hiç çıkmayan sondajların olacağını endişesiz söyleyebiliriz.

                   İ    C

Kış aylarında yeterince olmayan yağışlar, bundan sonra gelirse sürpriz olacak.

                     İ     C

İlkbahar yağmurları da olabilir ama kışın yağmayan yağışın, ilkbaharda olmasını meteorologlar beklemiyor.

                      İ        C

Bilim insanlarının bundan 10 yıl önce dile getirdiği KURAKLIK kapımıza dayandı gibi görünüyor.

                        İ         C

10 yıl önce açıklanan görüşlerde; “Akdeniz Bölgesi’nde aşırı kuraklık olacağı, bunun sonucu olarak insanların bölgesinden GÖÇ EDECEKLERİ,çok sayıda canlının susuzluktan öleceği,insanların suyu olan yerlere göç edeceklerini” açıklamıştı Amerikalı bilim insanları.

                       İ     C

Kuraklık,insanlarca şimdilik önemsenmiyor ama felaket Yaşanınca anlaşılacak ancak. Ne yapmalıyız,sizce? Felaket kapıya dayandı sayılır. BENCE, EĞER Kİ; SORKUN BARAJI SU TOPLAMIŞ OLSAYDI KURAKLIĞI BİR KAÇ YIL DAHA ERTELERDİK AMA ŞİMDİ KAPIMIZDA. DENİZE AKAN SUYU, BU BARAJDA TOPLAMIŞ OLSALARDI KURAKLIK OLMAZD. YOL YAPMAKTAN DAHA ÖNEMLİYDİ AMA ARTIK ÇOK GEÇ.

Günün Diğer Haberleri