İKİNCİ EL ARAÇ SATIŞLARINDA EKSPERTİZİN SORUMLULUKLARI NELERDİR

Merhabalar sevgili okurlar. Bu hafta sizlere ikinci el araç alırken satış işleminden önce aracın kusur durumunu öğrendiğimiz ekspertiz raporunda herhangi bir yanlışlık çıkması halinde, rapor veren ekspertiz firmasının hukuki sorumlulukları hakkında bilgiler vereceğim. Umarım bu yazım sizlere haklarınız konusunda faydalı olur.

MERSİN - 4 yıl önce

   İkinci el araçların satışında ekspertiz raporları araçları alırken büyük önem arz etmektedir. Aracın alışında karar niteliği bile taşıyabilen ekspertiz raporları Alıcı açısından büyük bir güvence anlamına gelen ekspertiz raporlarında meydana gelen kayseri escort eksikliklerde ise eksperlerin de sorumlulukları söz konusu olabilmektedirler. Kanunda ve yönetmeliklerde belirtildiği üzere eksperlerin asıl vazifeleri sigorta edilen risklerin ortaya çıkan kayıp veya hasarın neden olduğu ve niteliği ile miktarını bizzat inceleyip belirtmektedir. İlgili madde devamında da ‘’Ekspertiz raporunda ikinci el motorlu kara taşıtının özellikleri, arıza ve hasar durumu ile kilometre bilgilerine yer verilir.’’ demektedir. İkinci el araç satışlarında yönetmelik gereği sekiz yaşından küçük olan veya yüzaltmış bin kilometrenin altnda olan araçlarda eksper raporu almak zorunlu hale getirilmiştir. Böylelikle meydana gelebilecek kayıpları alıcı adına en aza indirmek satıcı adına ise daha güvenilir bir ticari faaliyet gerçekleştirilmesi sağlanmak istenmiştir.

Oto Ekspertiz Zorunlu Mu?

30331 sayılı yönetmelik madde 14 hükmü ekspertiz raporunu düzenler. Buna göre; 8 yaşının üzerinde yahut 160 bin km’nin üzerindeki araçlar için ekspertiz raporu alınması zorunlu değildir. Bu şu anlama geliyor: eğer bir araç hem 8 yaşının altındaysa ve hem de 160 bin km’nin altındaysa o aracın satışında ekspertiz raporu alınması zorunludur. Ancak önemle belirtmemiz gerekir ki aracın yaşı veya km’si ne olursa olsun, ekspertiz raporu oto eksperinin hukuki sorumluluğunu doğurur.Eksper hazırlayacağı rapor ile birlikte kanunen alıcıya karşı sorumlu hale gelir. Yapmış olduğu inceleme neticesinde örneğin bir hasarı bulunmamaktadır şeklinde rapor vermesi halinde araçta mevcut hasar olması halinde (boya, çizik, kilometrenin bozuk olması motor arızaları vb.) alacaklı bu zararı öğrenmesi ile birlikte satıcıya başvuruda bulunabileceği gibi ekspere de başvuruda bulunabilecektir. Şasede eğilme,teknik aksaklıklar, motor arızaları, araç içi bazı teknolojik özelliklerin bozuk olması, kilometresinin düşük olması ve buna benzer her ne sebep olursa olsun satıcının vaad edilenin aksine çalışmaması ya da eksik olması durumunda ayıp hali meydana gelir ve bu ayıptan satıcı kadar eksper de sorumlu hale gelir.

Eksperin Sorumluluk Hali Nedir ?

            Belirtmemiz gerekir ki araçta ekspertiz raporunda yer almayan bir ayıp ortaya çıkarsa satıcı ve. ekspertiz bundan müteselsil sorumlu olur. Bunun anlamı şudur, alıcı ekspertiz raporunu hatalı veya yanlış düzenleyen ekspere veya satıcıya başvurabilir yahut her ikisine birden başvurabilir. Türk Borçlar Kanunu madde 227 ve Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun madde 11’de alıcının seçimlik haklarına yer verilmiştir. Esasen bunlar satıcıya karşı ileri sürülebilecek haklardır. Ancak oto ekspertizinin hukuki sorumluluğu satıcı ile müteselsil sorumluluk olduğu için bunların kural olarak ekspere karşı da izler sürülebileceği kabul edilir. Burada kısaca belirtecek olursak ekspertizin sorumluluğu kapsamında iade, onarım, bedelde indirim veya tazminat gibi bir çok sorumluluk yer alır.Önemle tekrar etmemiz gerekir ki eksperin ekspertiz raporundan sorumluluğu, raporda yer almayan bir ayıbın ortaya çıkması sonucunda doğar. Yani raporun gerçek durumu yansıtmıyor olması gerekir ki oto ekspertizin hukuki sorumluluğundan bahsedilebilsin

 

Oto ekspertizin sorumluluğu yalnızca hukuki sorumluluk mudur? Hayır, somut olayın özelliklerine göre oto ekspertizin hukuki sorumluluğuna cezai sorumluluk da eklenebilir. Yani gerçekleştirdiği fiil bir suç teşkil ediyorsa hakkında cezai işlem de yapılabilir. Örnek vermek gerekirse oto ekspertiz “kasıtlı olarak” raporu gerçeğe aykırı düzenlerse özel belgede sahtecilik ve dolandırıcılık suçları bakımından cezai sürece tabi tutulabilir.      

Eksper Raporu Alınmadan Yapılan Satış Hallerinde Ne Yapılmalıdır?

            Zorunlu eksper raporu alınması gereken hallerde satışın yönetmelik aksine eksper raporu olmadan yapılmasıyla birlikte satıcıdan başkasının bir sorumluluğu olmayacaktır. Alıcı bu durumda ekspere gidemeyecektir.

Eksperin Sorumluluğunda Zamanaşımı Süresi ?

            Eksperlerin sorumluluğu da aynı satıcının sorumluluğu gibi 2 yıldır. Türk Borçlar Kanununda belirtilen 2 yıllık zamanaşımı süresi eksperin kötü niyetli olması halinde geçerli değildir. Kötü niyet hallerinde herhangi bir zamanaşımı süresi söz konusu olmayacaktır. 

Günün Diğer Haberleri